26 Iulie 2016

Cum traieste un roman din "insulina verde", afacerea in care a investit 100 de euro. "Niciodata nu am facut fata cererii"



Oradeanul Lucian Blana (34 de ani) se numara printre primii romani care au ales sa se ocupe de cultura castravetelui amar. Totul a inceput in 2009, cand, intors din Danemarca, tanarul inginer horticol a investit 100 de euro in seminte aduse tocmai din Nepal, conform Adevarul.

In urma cu mai multi ani, oradeanul Lucian Blana a citit un articol despre castravetele amar, astfel ca de atunci s-a gandit sa inceapa o afacere agricola cu o astfel de cultura. “Am citit despre un castravete care ar scadea glicemia. Ca inginer horticol m-am gandit ca ar fi o cultura buna care ar ajuta oamenii, si in acelasi timp o cultura profitabila”, ne-a marturisit ing. Lucian Blana Primele seminte le-a cumparat din Nepal, cu 100 de euro.

A inceput sa cultive castravetii amari intr-o sera mica din Oradea, dupa care si-a extins cultura in satul bihorean Roit, unde a ajuns sa cultive “insulina verde” chiar si pe 2.000 de metri patrati. “Am pornit cu niste seminte din Nepal. Le-am cultivat si la inceput m-am mirat de plasticitatea ecologica a acestui castravete. Nu are boli, nu are virusi. Spre deosebire de castravetii obisnuiti nu are probleme, ceea ce m-a mirat foarte mult. Productia nu este asa de mare. Face doar cativa castraveti pe planta, iar semintele germineaza destul de greu. Acestea ar fi singurele incovenientele”, ne-a povestit Lucian. Oradeanul s-a axat mai mult pe vanzarea de seminte si pulbere, dar vinde si castraveti amari, atat in pietele din Oradea cat si pe cunoscute site-uri de vanzari.

Citeste articolul integral pe Adevarul.



Citeste si