Evolutia antreprenoriatului in Romania: "In afara de orasele importante, restul sunt la nivelul anului 2000"

Cultura antreprenoriala a Romaniei este in continua dezvoltare, insa aceasta crestere este incetinita de mai multi factori, precum birocratia, lipsa infrastructurii, dar si nesiguranta si aversiunea fata de risc a antreprenorilor.

Conferinta Antreprenoriat 360, organizata de wall-street.ro este realizata in parteneriat cu EY, Telekom Romania, casa de avocatura Pelifilip si Iqos.

Olga Nita, Senior Associate, PeliFilip, a observat o oarecare aversiune fata de risc si sacrificiu in randul mai multor antreprenori, lucru care ii impiedica sa construiasca afaceri de succes. Insa aceasta aversiune poate fi data si de conditiile neprielnice pentru un antreprenor aflat la inceput de drum, care incearca sa dezvolte un business intr-o regiune mai putin dezvoltata a Romaniei.

"Nu avem ideea de a ne sacrifica pentru a avea un business de succes [...] Cei din hub-uri sunt intr-o bula, iar pentru cei din restul tarii, cand incep o afacere, este mult mai greu, nu au infrastructura, nu au sustinerea autoritatilor, nici din partea potentialilor parteneri comerciali. E foarte greu sa cresti intr-un asemenea mediu, in afara de orasele importante, restul tarii e pe undeva la inceputul anilor 2000", a adaugat Olga Nita in cadrul conferintei Antreprenoriat 360.

Florenta Birhala, reprezentant EY, este de parere ca exista o necesitate a antreprenorului de a asigura mai multa transparenta si calitate a situatiei financiare. Ea spera ca piata o sa ii influenteze pe antreprenori in directia buna, sa fie mai alerti la cum sa isi mentina business-ul in functie de miscarile concurentiale si fata de ceea ce vrea consumatorul.

Citeste si:
Recalibrare la varful avocaturii romanesti de business
Recalibrare la varful...
Citeste si:
Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus
Pasi de urmat in caz ca...

Reprezentanta EY mizeaza pe creativitate, adaugand ca firmele mari in general valorifica inovatia, vazand in aceasta o metoda de crestere.

"Tinerii care au idei geniale si gasesc un mod de a le pune in practica pot beneficia de tranzactii mari. Noi mizam pe creativitate, incep sa apara incubatoare de afaceri, dar mai este de lucru in sfera educationala. Poate chiar si companiile trebuie sa formeze niste forumuri de mentorat care sa ii ajute pe tineri sa creasca si sa dezvolte aceste idei de antreprenoriat", a completat Florenta Birhala.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Start Up »Setari Cookie-uri