Un business nou inseamna un pas curajos pentru orice roman care incearca sa-si puna puna ideile si cunostintele in practica. Nimic nu poate garanta succesul, insa sunt cateva criterii care pot ajuta enorm pe cineva care se afla la inceput de drum, printre care se numara si domeniul de activitate. Inainte de a incepe un business, urmareste piata si vezi care sunt domeniile de business cu cele mai mari cresteri in ultimii ani si cu potential de dezvoltare continua in viitorul apropiat.

5 domenii de afaceri profitabile pentru romani:

1. Agricultura
Domeniul agriculturii a fost unul dintre principalele motoare pentru economia romaneasca in anul 2017 si are toate sansele sa fie la fel si in acest an. Printre cele mai solide zone de afaceri din agricultura se numara cele cu floarea soarelui, unde Romania a fost cel mai mare producator din Uniunea Europeana in 2016, trimitand 60% din productie catre piata de export, potrivit Institutului National de Statistica. Daca planul tau este de a intra in aceasta zona, cauta oferte bune pentru seminte de floarea soarelui si profita de acest val extrem de bun pentru agricultori. Poti obtine profit din exportarea sau comercializarea bruta de floarea soarelui, dar si din producerea de ulei, unde Romania are un potential enorm in aceasta directie. Numai in 2016, valoarea intregii productii de floarea-soarelui s-a ridicat la aproximativ 700 de milioane de euro.

2. Domeniul constructiilor
Datorita programului national Prima Casa, zona de constructii si de materiale dedicate acestui sector va continua sa ramana cel putin constanta si in 2018. Cererea de locuinte pentru marile orase ale Romaniei depaseste cu mult oferta in acest moment, cu aproximativ 250.000 de unitati, potrivit unui raport al Ministerului Finantelor Publice. O cerere mare va inseamna si activitate continua, dar si profit.

3. Zona de retail
Este un domeniu extrem de vast, care se intinde de la haine pana la bauturi si alimente. In Romania, piata de retail este estimata la 40 de miliarde de euro, iar predictiile sunt de crestere continua. Aici, proximitatea fata de potentialii consumatori, calitatea serviciilor si experienta pe care le-o oferi clientilor sunt trei dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere.

4. Afaceri in domeniul serviciilor
Odata cu cresterile din zona imobiliara, dar si cu aparitia mai multor multinationale in Romania, domeniul serviciilor s-a extins si s-a diversificat extrem de mult. Poti apela la specialisti pentru curatarea profesionista a hainelor, poti angaja firme care sa-ti faca in mod regulat curat in apartament, poti comanda mancare la locul de munca si poti chiar gasi hoteluri pentru animalele de companie atunci cand pleci in concediu. Domeniul serviciilor raspunde nevoilor celor mai ocupati dintre noi, ceea ce reprezinta o oportunitate pentru tine, indiferent de ideea ta de business.

5. Zona IT
Este un domeniu bine platit, care nu poate fi ignorat, si care se poate integra in orice forma de activitate, fie ca vorbim despre dezvoltarea aplicatiilor pentru marile ferme care vor automatizarea completa sau ca vorbim despre posibilitatea de a dezvolta un sistem de car-sharing pentru orasele aglomerate ale Romaniei. Sectorul IT a fost al doilea motor din PIB-ul Romaniei pe 2016, cu doar 150.000 de angajati, sub sectorul constructiilor, 200.000 angajati, si agricultura, unde sunt 2 milioane de romani implicati.

Cu un plan de business solid in spate, si tu iti poti incerca norocul de a te transforma dintr-un fost angajat intr-un viitor antreprenor de succes.

Sursa foto: Shutterstock / Copyright: Matthias G. Ziegler

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri