Au inceput cu un ONG prin care au vrut sa promoveze importanta sanatatii mintale. Au lansat un site cu informatii de la specialisti in psihologie si psihoterapie, moment in care au aparut idei de business conexe. Acum au si platforma Atlashelp, creata pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de consiliere psihologica, dar si pe cei care presteaza astfel de servicii.

Mihai Bran, medic psihiatru, si-a dat seama ca Romania are nevoie de educatie in ceea ce priveste sanatatea mintala. In spitalul in care lucra intalnea multi pacienti cu boli psihice care ii spuneau ca au citit pe anumite bloguri ca unele medicamente i-ar putea ajuta, lucruri care nu erau adevarate. Atunci a decis impreuna cu un prieten sa lanseze site-ul depresiv.ro prin care sa ofere informatii corecte despre sanatatea mintala.

Odata cu lansarea site-ului au inceput sa se documenteze din ce in ce mai mult si au venit cu ideea de a dezvolta un serviciu de telepsihiatrie prin care sa ofere clientilor consultatii. Au mers cu ideea la o firma de avocatura pentru a legaliza modelul si raspunsul avocatilor a fost: “Nu puteti face telemedicina in Romania pentru ca este ilegal”. Atunci au decis sa se indrepte spre servicii de consiliere psihologica si psihoterapii. Doi ani mai tarziu (2016), conceptul Atlashelp era gata de lansare.

Psihiatrul Mihai Bran despre platforma Atlashelp“Primul pas a fost sa recrutam aplicatia printre psihoterapeuti si a durat cam trei luni sa facem asta. Terapeutii au fost greu sa gasit. Unii dintre ei deja ofereau consultatii online pe Skype, dar ce le aduceam noi in plus era un program integrat. Prin serviciul nostru beneficiaza de un modul de programari, de un modul de facturare, ei avand probleme cu modul de facturare le-am dat un sistem usor de folosit si factura se genereaza automat. Totodata, am intalnit o reticenta din partea multor specialisti, pentru ca nu toti isi declara veniturile si sistemul nostru te obliga sa faci asta”, spune, pentru wall-street.ro, Mihai Bran, co-fondatorul platformei online de servicii psihologice, de parenting si dezvoltare personala Atlashelp.

In primele trei luni au fost listati pe platforma Atlashelp in jur de 50 de terapeuti, care vazusera ca platforma ii ajuta sa atraga noi clienti si activitatea lor este mai simpla din punct de vedere logistic. Astfel, Atlashelp poate fi folosita drept asistent personal, sustine sedintele online, ajuta la managementul sedintelor offline, creeaza o arhiva electronica si ofera un sistem de facturare. Odata listati in aceasta platforma, compania incaseaza pretul primei sedinte, apoi 5% din urmtoarele sedinte. La inceput fondatorii au plecat cu ideea de a incasa doar un comision de 5% din fiecare sedinta, apoi au realizat ca au nevoie de un buget mai mare pentru a se dezvolta, pentru ca acest comision acopera doar costurile operationale.

Initial, platforma a fost lansata doar cu servicii online, apoi echipa Atlashelp a decis ca va fi mai bine sa integreze si sedintele la cabinet, in functie de alegerea clientului.

Terapia prin chat, preferata de tineri

“Pietei din Romania ii lipseste educatia in acest domeniu. Mersul la psiholog, psihiatru sau psihoterapeut este eticheta <<esti nebun>>. Dar ma bucur ca cei mai tineri au inceput sa evite aceste preconceptii. Avem multe solicitari din partea adolescentilor, iar cele mai intalnite probleme pe care le intampina sunt cele legate de relatia de cuplu, anxietatea si stresul organizational. Pentru cei cu varste sub 25 de ani am creat terapia prin chat. Tinerii folosesc foarte mult chatul in comunicare si nu mai prefera video. In SUA s-au facut studii referitor la eficienta terapiilor prin chat si rezultatele arata ca se rezolva o mare parte din probleme si prin mesaje”, mai spune Mihai Bran.

Pentru terapiile prin chat echipa Atlashelp a dezvoltat abonamente speciale. In functie de intervalul de timp ales - o saptamana, doua saptamana sau o luna - fiecare terapeut isi stabileste pretul si clientul decide ce fel de abonament doreste. Astfel, clientul este sigur ca i se va raspunde la mesaje si terapeutul este fericit ca-si monetizeaza timpul in care raspunde la mesaje.

Atlashelp - platforma pe care antreprenorii vor sa o promoveze in Marea Britanie, Franta si Germania

Platforme precum Atlashelp exista deja in SUA si functioneaza foarte bine, studiile spun ca singurul lucru care difera intre o sedinta clasica si una online este modul de livrare.

“Piata de servicii de psihoterapie si consiliere psihologica din Romania, din estimarile noastre, este de in jur de 50 milioane euro pe an. Noi vedem Romania ca pe o piata in care ne validam modelul si apoi vrem sa intram pe alte piete mai dezvoltate - Marea Britanie, Franta, Germania. Vrem sa mergem acolo cu aceeasi platforma gasind un partener local care sa ne ajute sa recrutam specialisti si sa ne ajute sa ne promovam”, relateaza medicul psihiatru.

Un alt motiv pentru care au decis sa intre si pe alte piete este ca aplicatie lor a fost cautata de oameni din alte tari, care au vazut ca preturile sunt mult mai mici si pot apela la servicii si in limba engleza.

Pe langa ideile de business mentionate mai sus, antreprenorii lucreaza in acest moment si la un algoritm de inteligenta artificiala care va recunoaste emotiile cu ajutorul unor procesoare de imagini. Acest concept ii va ajuta pe specialisti sa fie mai obiectivi in timpul procesului terapeutic.

Sursa foto: Shutterstock / crazymedia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri