“10 (Zece)” este primul documentar 100% romanesc realizat doar de romani, care aduce in prim plan exemplele de buna practica in domeniul stiintei si tehnicii. El a fost gandit si “muncit” de Nicoleta Talpes, antreprenor care lucreaza de peste 10 ani in propria companie. In ce consta proiectul, care au fost provocarile in construirea documentarului si cine a participat?

Nicoleta are 39 de ani, a studiat psihologia si asistenta sociala si are un master in politici sociale europene. Inainte de a deveni antreprenor, a lucrat in vanzari si comunicare la compania americana UPS. De peste 10 ani lucreaza in propria companie, agentie specializata in comunicarea si dezvoltarea proiectelor sociale in domenii ca educatia, cultura sau sanatate.

“Impreuna cu echipa mea lucram pentru proiectele clientilor insa dezvoltam si branduri proprii, cum ar fi Caravana educationala Guerilla Verde, GreenTech Film Festival sau 10 ZECE - filmul documentar la care ne referim acum.

Proiectele agentiei au aparut ca raspuns al unor nevoi pe care le-am identificat pe parcurs, fie ca tin de educatie ecologica, de promovarea tehnologiilor verzi pe intelesul tuturor (care, din punctul meu de vedere sunt cele care vor defini viitorul) sau de promovarea oamenilor si a proiectelor de la noi din tara, ce merita sa fie facute cunoscute”, spune Nicoleta.

WALL-STREET.ro: Care au fost principalele provocari la inceput de drum in construirea documentarului si cum ai depasit acele dificultati?
Nicoleta Talpes: Sa produci un documentar in cateva luni poate parea o utopie, dar a fost posibil cu foarte mult ajutor din partea oamenilor care au crezut in aceasta idee.

Am inceput programarile in luna mai 2017, filmarile au durat o luna si jumatate, in perioada august-septembrie 2017. Post-productia a fost cea care a ridicat probleme pe parcurs, insa chiar si aceasta, gasind oamenii potriviti si experimentati, au putut fi rezolvate.

Costurile reale pentru productia unui film depasesc usor 50.000 euro, mai ales daca iti propui si filmari spectaculoase, in locuri greu accesibile, sau sa folosesti echipamente tehnice profesionale pentru calitatea imaginii. Iar cand vrei sa produci un film despre natura si mediu ai nevoie de aceste imagini care sa iti transmita mesajul... Asa se face ca filmele care te cuceresc cu imagini, muzica si un sunet, au bugete de peste 100.000 euro.

Bugetul redus a fost principala problema, cand ai bani multi, iti permiti multe. La noi nu a fost asa. Cu 2.500 de euro am facut toate filmarile in Bucuresti si partial in Alba-Iulia. Mi-ar fi placut sa realizam filmari in cateva orase din tara unde stiu de existenta unor oameni si povesti care meritau spuse.

Munca pro-bono si oamenii care s-au implicat si au ajutat voluntar au fost cei care au salvat si au facut posibila existenta acestui film: editare, montaj, voce – sunt doar cateva din serviciile pe care ar fi trebuit sa le platim.

10 Zece este un film facut de oameni pentru oameni, neavand alt scop decat acela de a vedea ca si noi, romanii, putem lucra impreuna, putem... atata timp cat avem o cauza comuna. Daca ar fi sa extrapolam, probabil ca asta ne lipseste si ca asta ar fi explicatia pentru perioada tulbure prin care trece societatea romaneasca – lipsa unui scop comun.

W-S.ro: Care au fost ratiunile pentru care ai dorit sa realizezi acest proiect? Ce te-a motivat pe parcursul realizarii sale, dar si la inceput de drum, cand era doar un concept?
NT: La sfarsitul anului 2016 am adus in Romania un film documentar care prezenta initiative sustenabile ale societatii civile din peste 10 tari, oamenii si solutiile pe care le-au gasit acestia in rezolvarea problemelor comunitatii locale („Demain”), din diverse domenii, cum ar fi educatia, agricultura sau economia. Desigur, se vorbea despre societati dezvoltate si avansate tehnologic, insa am recunoscut in acest film idei si o miscare ce incepuse si la noi de ceva timp dar despre care nu se stiu foarte multe. Atunci a aparut si mai clar ideea de a surprinde si initiativele de la noi din tara intr-un film documentar.

Mai departe, pregatirea si productia documentarului au legatura cu lansarea unui festival de documentare dedicat tehnologiilor verzi, GreenTechFilm Festival. Urmarind lista filmelor pe care urma sa le includem in program, am realizat ca este cel mai bun moment sa lansam si documentarul cu proiectele de la noi. Asa ca am inceput documentarea, etapa care, pentru mine, a fost partea cea mai usoara, cunoscand deja multe proiecte si oameni din zona de sustenabilitate prin prisma profilulul agentiei.

„10 (Zece)” nu este doar o listare de oameni si proiecte, ci un mesaj care ar putea sa ii inspire pe multi dintre noi, cei care nu mai credem ca si in Romania mai poate fi bine. Asa se explica si tagline-ul filmului: Pe tine cine te inspira?
Gradul de accesibilitate este crescut – este si va ramane un film online, gratuit, cu subtitrare in romana si engleza, pentru a putea fi vazut de oriunde si oricand, fie ca esti in tara sau in strainatate, in drum spre casa sau pe o banca, in parc. Filmul poate fi vazut integral – 55 min. sau pe segmente, cu fiecare poveste - max. 3 min.

WALL-STREET.ro: Cum reusesti sa treci peste perioadele in care simti ca nu mai poti duce? Ce ponturi poti oferi pentru cei care, efectiv, se simt descurajati, blocati, in proiectele lor?
NT: Este o intrebare pe care, la randul meu, am adresat-o celor care apar in film dar si specialistilor, un psiholog explica in film ce ii face pe acesti oameni sa nu renunte la greu. Explicatia ar fi ca, a-ti asuma riscuri si a continua un proiect despre care nu stii cand si cum il vei duce pana la capat, tine de caracterul fiecaruia, de anturajul, convingerile si experientele personale. Din experienta mea, pot spune ca atata timp cat crezi in ceea ce faci, in cauza pe care o sustii, in proiectul pe care vrei sa il duci pana la capat sau in afacerea pe care vrei sa o dezvolti, vei fi dispus sa treci peste obstacole, iar riscul de a renunta pe parcurs este scazut.

Va veni un moment in care anturajul si oamenii cu care lucrezi, alegerile pe care le faci sau cauza in care crezi vor cantari mai greu in balanta in momentele dificile; un buget de zeci de mii de euro nu iti poate rezolva lipsa de motivatie sau blocajul cu care inevitabil, mai ales ca antreprenor, te vei confrunta pe parcurs.

W-S.ro: La cat s-a ridicat investitia in realizarea 10 (ZECE) si de unde au provenit fondurile? Cum estimezi ca vei genera venituri pe viitor de pe urma proiectului?
NT:
Cei 2.500 euro i-am obtinut din sponsporizari si i-am folosit exclusiv pentru filmarile interviurilor. Ilustratiile din film sunt preluate de pe internet sau din filmulelte de prezentare folosite de fiecare proiect in campaniile de promovare. Am cerut dreptul de a le folosi gratuit, tocmai pentru ca nu am avut un buget pentru a realiza materiale originale, adica filmari proprii.

Sper ca prin aceasta prima parte sa pot convinge companiile sa se alature in demersul de promovare al proiectelor sustenabile de la noi din tara, iar urmatoarele parti ale documentarului sa fie calitativ superior.

W-S.ro: Ai incercat sa obtii sprijin de la stat pentru realizarea proiectului sau cel putin ai gandit si drumul acesta? Ce s-a intamplat?
NT: Cunosc ritmul lent si greoi al finantarilor de la stat, motiv pentru care, atat cat o sa pot, le voi evita. Pentru acest film nu am solicitat sprijin financiar de la stat, ar fi tinut pe loc un proiect care avea deja un timing de lansare foarte clar stabilit.

Am solicitat in schimb sustinere pentru promovarea filmului in tara, in afara tarii, in diaspora. Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni a raspuns pozitiv si va promova acest film prin canalele proprii.

Suntem in anul centenarului si poate ca este cel mai bun moment sa vorbim despre cum arata viitorul Romaniei. As vedea acest film pe ecranele din autobuze, metrou, la o terasa sau intr-un pub, oriunde exista un display si un timp de asteptare de 2-3 minute... La asta lucram acum, cerem sprijin de la autoritatile locale, vom vedea in curand si daca va fi posibil.

W-S.ro: Care sunt cele mai dificile etape ale realizarii unui documentar? Dar cele mai placute?
NT: In realizarea unui documentar, si ma limitez la experienta proprie, trebuie sa fii pregatit pentru imprevibil, sa anticipezi si sa ai un back-up la planul de back-up. NU stii ce va spune interlocutorul, in ce directie o va lua discursul, daca in final va pastra mesajul filmului tau sau nu. Cum va fi vremea in ziua filmarii si din ce directie bate vantul. Orice repetitie, pregatire sau ”regie” in avans va altera interviul, nu va mai fi la fel de natural.

O alta parte dificila este montajul si editarea unui material de filmare de zeci de ore. Numai acest film are cel putin 5 variante. Cred ca cea pentru care am optat sa devina publica sa fie cea mai potrivita si in acord cu ideea de la care am plecat.

Partea placuta... atunci cand il vezi pe micul sau marele ecran, cand cuvintele de pe hartie se transforma in imagine si sunet, cand ideea/visul devine realitate.

La documentar au participat oameni cunoscuti si care au avut ceva de zis pe acest segment: Alexandru Mironov, Vintila Mihailescu, Alex Gavan, Doru Frolu, Ivan Patzaichin, Zoli Toth si altii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri