Sa mergi luna de luna cu punga de bonuri la contabil, astfel incat acesta sa poata incheia balanta lunara a firmei tale, nu pare sa fie un flux demn de era digitala. Este insa o realitate imuabila a pietei de contabilitate in ultimele trei decenii si reflecta o nevoie urgenta de schimbare. Este ceea ce isi propune si fondatorul platformei Keez.ro, sa "democratizeze accesul la informatiile financiar-contabile" prin intermediul celui mai folosit gadget, smartphone-ul.

"Situatia este arhaica in contabilitate. Practic nu s-a schimbat nimic din anii '90. Te duci in fiecare luna cu punga de bonuri la contabil, care dupa cateva zile te suna, iti spune ca ai uitat un bon, tu iti aduci aminte de el si il gasesti, si tot asa...", a povestit in cadrul unui interviu acordat wall-street.ro Daniel Mateescu, fondatorul Keez.ro.

Daniel Mateescu este fostul director de operatiuni al Total Soft, companie in care acumulase aproape 13 ani de experienta si din care a plecat la putin timp dupa vanzarea ei catre turcii de la Logo. Asa a pornit platforma Keez.ro, cu 6 programatori si un product manager expert contabil cu certificare ACCA. Acum, Daniel lucreaza cu zeci de experti contabili si are o echipa de 12 programatori.

El recunoaste ca toata experienta acumulata in Total Soft, unde a lucrat zi de zi cu soft-urile de ERP si contabilitate, a fost decisiva pentru inceperea proiectului Keez, dedicat IMM-urilor cu afaceri de pana la 1,5 milioane de euro.

Cum functioneaza Keez.ro?

Platforma Keez isi propune sa devina "contabilul tau digital", oferind servicii complete de contabilitate, de la gestionarea bonurilor si facturilor in format digital, la depupunerea tuturor declaratiilor catre ANAF si emiterea de rapoarte financiare in timp real.

De altfel, Daniel crede ca, pe langa mentinerea relatiei firmei cu ANAF, ITM, ORC, etc, un mare plus al platformei este faptul ca in permanenta vei afla de pe telefonul mobil, in timp real, cum evolueaza finantele companiei si vei avea acces la bilantul lunar. Keez va emite si rapoarte financiare, intr-un limbaj apropiat omului de rand, pentru a intelege rapid performantele business-ului si care sunt indicatorii care conteaza pentru dezvoltarea afacerii.

platforma de contabilitate digitala keez.ro

Toate aceste facilitati au in spate o retea de experti contabili care lucreaza in sistem de colaborare cu Keez. Ei verifica luna de luna facturile si bonurile pe care le scanezi in aplicatie, fac inchiderea de luna si trimit declaratiile catre Fisc. Cel putin doi contabili autorizati vor verifica balanta contabila a firmei tale, iar intregul proces va fi auditat anual de o firma din Big4.

La nevoie, contabilul care iti este alocat va fi si cel care te va consilia si asista in cazul unei inspectii fiscale. Fiind o platforma in era digitala, vei fi mereu in contact cu el prin WhatsUp sau call-center.

La un moment dat imi pun intrebarea de ce nu a existat o astfel de platforma pana acum? Raspunsul scurt este ca piata nu era pregatita, ANAF nu avea infrastructura functionala pentru a comunica online cu contribuabilul, iar serverele in cloud era si ele destul de scumpe.

"Acum este mult mai ieftin sa tii in cloud mii de hartii si documente electronice. In plus, rezolutia camerelor de la telefonul mobil permite usor OCR-izarea documentelor, chiar daca doar jumatate dintre acestea sunt transformate automat in format digital de aplicatie. Restul hartiilor trec oricum prin ochiul unui contabil", subliniaza fondatorul Keez.

Poate deveni Keez.ro un UBER al contabililor?

Pe langa BIG 4, care in general preiau clienti pe zona de contabilitate si audit de un anumit calibru, piata serviciilor de contabilitate este foarte fragmentata, cu firme de 5-6 angajati, care lucreaza pentru cele aproape 700.000 de companii de tip IMM din Romania cu o cifra de afaceri de pana in 1,5 milioane de euro.

Meseria de contabil nu s-a schimbat mult in ultimele trei decenii, iar piata de resurse umane in acest segment este "tragica", fiind tot mai greu sa angajezi un contabil.

"Cati millennials crezi ca vor sa mai devina contabili?", spune cu dezamagire Daniel, punctand parca si mai mult faptul ca aceasta nisa a serviciilor financiare avea nevoie de o revolutie.

Ce planuri de viitor are fondatorul Keez.ro?

Platforma inceputa cu o investitie de 500.000 euro, proprie si de la doi prieteni care au jucat rolul de angel investors, ar putea fi evaluata in curand la 3 milioane de euro, daca prima runda de finantare de tip venture capital, de la un fond din afara Romaniei, va fi finalizata.

Daniel are insa un plan foarte bine conturat pentru dezvoltarea Keez.ro, urmand sa treaca prin 4-5 runde de finantare pana sa faca exitul, care va insemna fie o vanzarea catre un fond de investitii, catre o companie globala de contabilitate sau prin listarea pe Bursa.

Optiunea pietei de capital nu a fost deloc lasata la urma, in contextul in care fondatorul Keez se declara fascinat de povestea de succes a Bittnet Systems si a modului in care fratii Logofatu au reusit sa se foloseasca de toate mecanismele bursei pentru a atrage finantare.

"Planul ar fi ca anul viitor sa ne extindem peste granite, spre Vest, acesta fiind si una dintre conditiile puse de fondul de venture capital in vederea unei investitii de circa un milion de euro", a explicat fondatorul Keez.

In principal, aceasta runda de investitii va fi destinata marketing-ului, pentru a reusi sa ajunga la 3.000-4.000 de clienti pana la finalul anului. La un fee mediu de 90 euro pe luna, per client, cat este in prezent, veniturile ar depasi 4 milioane de euro.

Tinta pentru acest an este insa una mai conservatoare, de un milion de euro cifra de afaceri, avand in vedere baza de circa 300 de clienti de la jumatatea anului. Daniel isi doreste insa ca acest comision mediu sa scada, adica sa atraga clienti mai multi si mai mici, "intarind astfel clasa de mijloc antreprenoriala din Romania".

In prezent, cel mai ieftin pachet de contabilitate digitala oferit de Keez costa 29 euro pe luna si include contabilizarea a pana la 5 documente si salarizarea unui angajat. Pachetul premium costa 429 euro pe luna si vizeaza companiile cu pana la 25 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri