4 sfaturi pentru viitori investitori

Inainte de a deveni investitor, trebuie sa iei in calcul principalii parametrii de ghidare a investitiei, sa ai cunostinte aprofundate in domeniu si, foarte important, sa respecti planul stabilit.

Multa lume spune: “As investi, dar nu stiu cum sa fac acest lucru si mi-e frica sa nu pierd”. Nu cred ca exista vreo investitie fara urma de risc, indiferent in ce domeniu ar fi aceasta realizata, cu atat mai mult cu cat vorbim despre fondurile de investitii.

Investitia intr-un fond mutual nu este un bilet la Loto, nu faci alegeri “in blinde” si pe urma sa astepti sa vezi care ti-o fi norocul, ci o decizie constienta.

Desigur, participarea la pariuri sau la jocuri de noroc iti poate aduce peste noapte castiguri neasteptate, ceea ce un fond de investitii nu poate, dar la noroc poti juca o viata intreaga fara sa iti acoperi nici macar costul biletelor, pe cand, statistic vorbind, investind cel putin o data la trei luni intr-un fond, pe o perioada de 3-5 ani, vei obtine castiguri, bineinteles corelate cu deciziile pe care ti le-ai asumat.

Am lamurit de ce este bine sa iti investesti economiile – mai mici sau mai mari, in functie de bugetul fiecaruia. Ce urmeaza?

Citeste si:
Google, in cautare de achizitii, ar putea forma aliante cu fonduri...
Google, in cautare de...

Inainte sa investesti bani, investeste timp si informeaza-te atent!

Daca vrei sa devii investitor, am alcatuit un mic ghid de investitii care sper sa iti fie de folos:

1. Lamureste-te ce este un fond de investitii – cum functioneaza, in ce instrumente

financiare investeste, ce grad de risc are, ce comisioane practica (comisioane de subscriere, rascumparare, administrare).

Citeste si:
Unde Mergem, aplicația cu lista atracțiilor turistice din România
Unde Mergem, aplicația cu...

Bine ar fi ca inainte de a te avanta in investitii, sa compari evolutiile fondurilor care au in portofoliu aceleasi instrumente financiare, administrate de diferiti asset manageri.

Spre exemplu, daca ai ales fonduri care investesc in obligatiuni, compara evolutiile fondurile de obligatiuni de la X administratori; daca te-ai hotarat sa investesti in fonduri diversificate, compara evolutiile fondurile diversificate de la X administratori samd.

Atentie, nu compara fonduri de actiuni cu fonduri de obligatiuni pentru ca e ca si cum ai compara mere cu … portocale si este irelevant. Randamentul unui fond de investitii (care exprima in procente evolutia unitatii de fond) este corelat cu gradul de risc al acestuia si cu orizontul de timp recomandat pentru detinerea investitiei.

De asemenea, foarte important de stiut este si faptul ca performantele anterioare ale fondurilor nu reprezinta garantii ale realizarilor viitoare.

Citeste si:
Wine4skin, cosmetice românești din inima viei și a plantațiilor de...
Wine4skin, un nou brand de...

2. Defineste obiectivul personal pentru care faci aceasta investitie (o vacanta, achizitionarea unui imobil, fonduri pentru un trai decent pentru varsta pensionarii, achizitionarea unui bun, economisire pentru copii etc).

3. In functie de obiectivul investitiei, defineste perioada de timp pentru care iti vei directiona o parte din economii intr-un fond de investitii si suma pe care esti dispus sa o economisesti constant.

4. Dupa ce ai clarificat toti acesti parametri, alege carui administrator te vei adresa pentru investitia ta.

Pana in acest moment ai aflat deja ca odata investiti, banii tai se vor transforma in unitati de fond (VUAN) a caror valoare, in functie de randamentul fondului, poate sa creasca sau sa scada in anumite perioade.

Asadar, cum se calculeaza suma rascumparata?

Metoda de calcul a rascumpararii are in vedere prevederile legale care stabilesc ca primele unitati de fond cumparate sunt primele rascumparare (se mai numeste metoda first in - first out – FIFO).

Spre exemplu, iata o formula de calcul ipotetica:

La subscriere, suma investita este platita intr-un cont colector (contul bancar in care se acumuleaza sumele subscrise de catre toti investitorii acelui fond) si transformata (calculata) in unitati de fond, a caror valoare este cea din ziua in care s-a confirmat incasarea banilor (pret de achizitie).

In cererea de rascumparare se precizeaza suma pe care doriti sa o retrageti (suma neta in lei sau un numar de unitati de fond), caz in care se va face calculul de mai sus.

Pretul de rascumparare a unitatilor de fond se va face la valoarea VUAN-ului din ziua revendicarii activului.

In consecinta, daca valoarea unitatii de fond la data rascumpararii este mai mare fata de valoarea la care ati facut subscrierea, atunci veti obtine profit; in caz contrar, la momentul vanzarii unitatilor de fond veti marca pierdere.

Castigul si pierderea fac parte din ciclurile economice si sunt inerente investitiilor pe termen lung, iar singura posibilitate de a le balansa este sa faceti subscrieri la intervale regulate de timp (lunar), astfel incat sa investiti atat in perioadele de varf, cat si in cele de declin ale pietelor, realizandu-se astfel costuri medii ponderate.

sursa foto: https://www.freepik.com/premium-photo/hand-choosing-row-coin-money-wood-table-mini-wood-house_3876649.htm


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Start Up »Citește și
Vânzări de 500.000 lei de produse art&craft în pandemie
Setari Cookie-uri