O companie romaneasca ce are ca obiectiv reducerea la jumatate a ratei mortalitatii infantile din Europa a atras atentia juriului la InnoStars Awards 2019, competitie de prestigiu ce ofera finantare pentru startup-urile din sanatate din Uniunea Europeana, care au deja un prototip sau produs minim viabil (MVP) gata de lansare pe piata. Femyo, startup-ul selectat din Romania, primeste o finantare in valoare de 25.000 de euro, constand in beneficii de tip “smart money”, training si mentoring, fiind una dintre cele 15 companii finaliste selectate dintr-un numar de 116 inscrise din tarile Europei Centrale, de Est si de Sud, care sunt considerate la un nivel moderat sau modest din punct de vedere al inovatiei.

Startup-ul romanesc selectat isi propune sa reduca rata mortalitatii infantile prin crearea primei platforme de management digital al sanatatii din Europa, pentru a se asigura ca toti membrii platformei le ofera copiilor lor cel mai bun inceput in viata. Viziunea echipei Femyo a fost extrem de apreciata in cadrul competitiei dezvoltate la initiativa organizatiei non-profit EIT Health, unul dintre cele mai ample parteneriate public-private europene din domeniul inovatiei in sanatate. EIT Health este prezenta in Romania prin Asociatia INIT & Freshblood Health Tech Community (Romania), care isi propune sa sprijine dezvoltarea ecosistemului local de inovatie si sa promoveze programe si competitii ale EIT Health catre inovatorii si companiile interesate din Romania. FreshBlood Health Tech Community se axeaza pe imbunatatirea asistentei medicale prin tehnologie, sustinand idei inovatoare in acest domeniu, oferind feedback, suport, mentorat si expunere.

Pe langa compania selectata din Romania, alte 14 startup-uri din tarile Europei Centrale, de Est si de Sud, care sunt considerate la un nivel moderat sau modest in ceea ce priveste inovatia in domeniul sanatatii, au primit finantare de 25.000 de euro, cu acces la training si mentoring, in calitate de castigatori ai Premiilor EIT Health InnoStars 2019. La cea de-a treia editie a premiilor InnoStars castigatorii au fost alesi dintre 116 concurenti de top veniti din tari implicate in Programul de Inovare Regionala (RIS - Regional Innovation Scheme), un program derulat de Institutul European pentru Inovare si Tehnologie (EIT - European Institute for Innovation and Technology) care are ca scop dezvoltarea ecosistemelor locale de inovatie in regiunile tinta, in conformitate cu European Innovation Scoreboard.

Selectionate de un grup de experti, startup-urile finaliste includ unul din Romania, 5 din Portugalia, 2 din Polonia, 2 din Ungaria, 2 din Letonia, unul din Republica Ceha, unul din Lituania si unul din Italia. Acestea primesc 25.000 de euro constand in beneficii de tip “smart money”, acces la mentoring individual timp de patru luni si oportunitatea de a participa la doua bootcamp-uri in Europa.

EIT Health InnoStars va organiza si trei interviuri de validare cu potentiali clienti, investitori si parteneri pentru castigatorii premiilor. Dupa programul de patru luni, zece finalisti vor fi selectati pentru a participa la pitch-ul final InnoStars Awards din noiembrie 2019, pentru a concura pentru unul dintre primele trei premii: o finantare suplimentara de 25.000, 15.000 sau 10.000 de euro.

Participari cu succes in crestere din tarile RIS (Programul de Inovare Regionala)

Din ce in ce mai multe startup-uri din zonele acoperite de Programul de Inovare Regionala se inscriu cu succes in programe europene prestigioase de inovare, cum este InnoStars Awards.", a declarat Monika Toth, director al programului RIS, EIT Health InnoStars. „Exista un numar impresionant de talente in aceasta parte a Europei, talente care au abilitatile si cunostintele necesare pentru a crea si dezvolta inovatii medicale.

Programul InnoStars Awards este deschis pentru intreprinderile micro si mici, spin-off-uri si startup-uri care au deja un prototip sau un produs minim viabil (MVP). Conditia esentiala a eligibilitatii a fost provenienta concurentilor din tarile implicate in Programul de Inovare Regionala. Numarul tot mai mare de aplicatii valide demonstreaza interesul mare pentru domeniul sanatatii in randul oamenilor talentati din aceste tari.

Lista castigatorilor InnoStars Awards 2019

B-CULTURE: Un start-up portughez care dezvolta modele de tesuturi umane in vitro 4D pentru testarea medicamentelor. Acesta ofera o solutie eficienta si etica pentru evaluare si validare monitorizate a compusilor si implanturilor pentru industria farmaceutica, dentara si biomedicala.

BrachyDOSE: O echipa lituaniana de ingineri si oameni de stiinta experimentati ofera un instrument de control al calitatii tratamentului impotriva cancerului, pentru un tratament mai eficient si personalizat. Produsul lor este destinat medicilor oncologi care doresc precizie si cele mai bune rezultate de tratament posibile in radioterapie.

BRIGHT - Beyond Research and Information Graphics for Health and Technology: O companie inovatoare din Portugalia ofera proiectul Serious Games for Health, care ajuta pacientii sa isi gestioneze singuri boala si promoveaza aderenta la tratament.

Femyo: O companie romaneasca creata pentru a reduce la jumatate rata mortalitatii la nastere si infantile in Europa. Compania incearca sa realizeze acest lucru prin crearea primei platforme digitale de management al sanatatii din Europa, pentru a se asigura ca toti membrii ei le ofera copiilor lor cel mai bun inceput in viata.

HydrUStent: Un start-up portughez axat pe dezvoltarea de dispozitive medicale inovatoare bazate pe nevoile clinice. Echipa are membri cu o inalta calificare, provenind din medii diferite, de la medicina la stiinta biomaterialelor si inginerie. Compania dezvolta o tehnologie portabila, wireless si mai putin invaziva de testare urodinamica, ce permite monitorizarea continua pe termen lung a presiunilor intra-urinare. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra vietii pacientului, prin reducerea disconfortului asociat cu acest tip de testare, efectuat in prezent doar in medii clinice.

InoCure: O companie de bionanotehnologie din Republica Ceha ofera solutii pentru si industria farmaceutica si de stiinte ale vietii. Produsul sau, DifMATRIX, este prima membrana activa pentru culturi celulare 3D care permite o testare preclinica mai rapida, fiabila si etica.

InSimu Patient: Aceasta inovatie din Ungaria este o aplicatie educativa pentru studii de caz medicale, care le ofera studentilor simulatoare de pacienti. Aplicatia ii ajuta pe studentii la medicina si pe medici sa castige experienta clinica prin luarea unor decizii pe cont propriu pentru a trata pacientii virtuali. Imitand toate aspectele posibile ale diagnosticarii din viata reala, InSimu schimba modul in care gandesc si invata medicii tineri.

Mosaic Software Srl: Un start-up inovator din Italia care transforma studiile clinice prin focus pe pacient si prin tehnologiile digitale de varf. PatchAI este prima platforma cognitiva pentru colectarea si analiza predictiva a datelor raportate de pacienti in studiile clinice, incorporand un asistent virtual bazat pe inteligenta artificiala care imita conversatiile empatice umane pentru a implica si motiva pacientii si pentru a creste respectarea protocolului din studiu.

Mhydrogel: Un start-up chimic din Letonia ce ofera lentile de contact terapeutice pentru a salva vederea dupa leziuni oculare chimice.

OASIS Diagnostics SA: O companie medtech poloneza dezvolta ONIRY, un dispozitiv medical non-invaziv pentru diagnosticarea rapida si de incredere a afectarii la nivelul sfincterului anal, folosind un model de machine learning. Acest test ar fi util pentru orice femeie, imediat dupa nasterea vaginala.

Sineko: O companie maghiara al carei software GRAID isi propune sa revolutioneze teleradiologia transfrontaliera prin traducerea rapoartelor radiologice. GRAID este un asistent de raportare sinoptica ce le permite profesionistilor din industria medicala nu doar sa creeze rapoarte medicale structurate de inalta calitate, ci si sa traduca cu usurinta in mai multe limbi intregul raport, cu un singur clic. Platforma imbunatateste eficienta si calitatea documentatiei medicale, deschizand in acelasi timp drumul catre generarea automata de text pe baza imaginii cu ajutorul AI.

Surgeonmate: O companie portugheza bazata pe tehnologie, axata pe dezvoltarea de solutii tehnice care au ca scop imbunatatirea conditiilor de munca pentru furnizorii de servicii medicale. Ei au dezvoltat si brevetat o solutie textila care sa fie purtata de furnizorii profesionisti de servicii medicale, atunci cand lucreaza in medii cu temperaturi scazute si cu o sursa potentiala de disconfort.

TimeUp: O echipa portugheza lucreaza la dezvoltarea unui dispozitiv medical care poate fi utilizat pentru a monitoriza si detecta prezenta bacteriilor in urina, avertizand profesionistii din domeniul sanatatii cu privire la posibila dezvoltare a unei infectii.

UVera: Un start-up polonez foloseste inovatia si o abordare interdisciplinara pentru a asigura protectia pielii impotriva intregului spectru de radiatii solare UV. Misiunea sa este crearea de produse naturale si sigure de protectie UV, reducand in acelasi timp impactul negativ asupra mediului.

Vigo: Un start-up din Letonia dezvolta un ghid de reabilitare care foloseste inteligenta artificiala pentru a ajuta oamenii sa se recupereze mai rapid si mai eficient dupa un accident vascular cerebral, oferindu-le indrumari terapeutice, asistenta practica si instrumente bazate pe terapia cognitiva comportamentala, printr-o interfata de smartphone.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri