Marian Roman s-a intors din Statele Unite cu gandul sa isi transforme pe meleagurile tarii pasiunea pentru lemn, constructia de obiecte de mobilier si decoratiuni, intr-o afacere. Finantarea, insa, mentine planul la nivel de proiect, in timp ce artistul cauta modalitati de a-si sustine munca pentru a se tine de promisiune si a continua colaborarea cu americanii, carora le-a promis ca va livra ce va realiza, urmand ca ei sa vanda in alte tari.

Pasiunea pentru arta a inceput la 7 ani, cand tatal i-a adus o macheta de elicopter si a continuat cu mama care ii spunea sa aranjeze cartile in biblioteca, obiectele in vitrina sau sa realizeze diverse aranjamente prin casa, iar la 12 ani a primit in dar o masina de cusut. "Pasiunea pentru creatie m-a insotit toata viata si am inceput cu taiat de cearsafuri si mi-am exploatat abilitatile in croitorie", povesteste Marian Roman.

La doar 25 de ani, in septembrie 1990, si-a facut o firma de design vestimentar, care a rezistat cinci ani. Apoi, a trecut la design interior si de aici incepe un alt capitol al povestii lui, cel dedicat lemnului.

Cativa ani mai tarziu, prin 1997-1998, un prieten de familie l-a dus la atelierul unui batran care prelucra furnirul, foaia subtire de lemn care serveste la fabricarea placajelor in industria mobilei. "A vazut ca sunt pasionat, ca uit de mine, ca ma detasez si sunt absorbit de aceasta munca si pe langa sfaturi de viata, mi-a pus in suflet focul creator. Fata de designul de haine era o cu totul alta satisfactie cand stii ca ai dat viata la produse care tin o viata, nu se arunca intr-un cos sau sifonier dupa doua-trei purtari. Aveam senzatia de trainicie, de progres, de arta", isi aminteste Roman.

Dupa cativa ani de munca in Romania, a decis in plece in Statele Unite, pentru ca lucrurile nu mergeau bine aici, nici politic, nici economic, si a vrut sa evolueze profesional, pentru a trai o provocare. Agora Gallery din New York l-a invitat sa colaboreze, iar el a plecat cu gandul de a nu se mai intoarce in tara. A revenit, insa, la finalul anului 2017, pentru a-si porni o afacere, urmand ca produsele realizate sa fie trimise in Statele Unite, iar de acolo vandute in alte tari.

"Acolo am inteles ca iubesc Romania cu toata fiinta, ca diferenta de cultura este un ucigas de suflete. Oricat de bine am fost primit de americani si oricate oportunitati mi s-au oferit, am preferat sa vin acasa intr-un final cand am inteles ca nu pot sa mai fiu eu, acel boem care se inspira din aerul si pamantul Romaniei. (...) M-am intors pentru pionierat, pentru inceputuri, pentru a da plus valoare tarii mele din care fug toti", povesteste Marian Roman.

In prezent se dedica in totalitate proiectului Povestea Lemnului – MarRo Design, face mobilier sau elemente decorative unicat si colaboreaza cu cei de la New York Design Center. Atelierul sau este in casa unde locuieste alaturi de parinti, la Titu. Produsele pe care le face le prezinta pe Facebook sau Instagram, iar planul de viitor este sa vanda online prin sistemul galeriilor de arta si sa fructifice colaborarea cu designerii din New York.

De cand s-a intors in tara a incercat sa isi transforme pasiunea in afacere. A cautat sa se imprumute de la banci, dar nu au vrut sa ii finanteze ideea, a vrut sa acceseze fonduri prin programul Start Up Nation, dar conditiile de eligibilitate s-au schimbat in timpul jocului, asa ca a ramas pe dinafara, cu planul de business bine stabilit, in asteptarea unei finantari.

Pentru a porni afacerea are nevoie de 15.000 de euro, urmand sa stabileasca colaborari cu firme dotate cu aparatura necesara pentru fabricarea produselor de lemn. Cu timpul, atelierul ar avea nevoie, in total, de circa 50.000 de euro, pentru a fi dotat cu utilaje proprii. Amortizarea este estimata sa fie realizata in 8-14 luni.

Cu aceste date financiare puse pe hartie, Marian Roman spera ca proiectul sau sa treaca la nivelul urmator, de afacere care sa genereze profit si de pe urma careia sa se sustina.

Sursa foto: Arhiva personala Marian Roman

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri