17 Decembrie 2019

Studentii cu abilitati antreprenoriale ar putea primi fonduri europene pentru a-si lansa o afacere in domenii de varf



Ministerul Fondurilor Europene are in discutie la Comisia Europeana programul Start-Up Students, care ar putea sprijini financiar studentii care au abilitati antreprenoriale pentru a lansa o afacere in domenii de varf, cum ar fi IT, robotica sau automatizari industriale, a informat ministrul de resort, Ioan Marcel Bolos, la o intalnire cu jurnalistii.

"Un interes deosebit la Comisia Europeana este pe zona tinerilor. Ne-am gandit la Start-Up Students, care este in discutie cu Comisia Europeana, mergand pe noua idee, aceea ca studentilor care au abilitati antreprenoriale, stiu ce inseamna un business, au elementele de baza ale unui business sa li se acorde sansa sa isi poata initia o astfel de afacere pe domenii prestabilite: robotica, in general activitati economice cu valoare adaugata mare. Pe partea studentilor, e foarte important sa ne limpezim daca au abilitati antreprenoriale si sa le dam sansa de a-si construi un business. Practic, studentii ar fi sprijiniti doar daca au abilitati de antreprenor, iar domeniile vor fi cele de varf: IT, robotica, automatizari industriale", a subliniat seful MFE, scrie Agerpres.

El a precizat ca inca nu a fost stabilita valoarea schemei de sprijin, insa, din punctul lui de vedere, ar trebui sa se ia in considerare domeniul de studii si complexitatea proiectului.

Ca valoare inca nu am stabilit. Eu as merge pe domeniul domeniul de studii si pe complexitate

In plus, tot pe fonduri europene s-ar putea acorda burse doctorale.

"Eu as merge pe zona de doctorat care e cu aplicabilitate in special pe componenta tehnica, pentru a da sansa celor care descopera ceva, au componenta de produs inovativ sau testeaza un produs sa le asiguram resursele financiare pentru a iesi in piata. Componentelor de doctorat care au potential de transfer tehnologic in piata sa le asiguram resursele financiare necesare", a adaugat acesta.

De asemenea, se ia in calcul implementarea unui proiect national pentru invatamantul dual, o forma de invatamant care sa sprijine mediul de business.

"Trebuie introdusa ca masura de sustinere din Programul Operational Capital Uman. Sa vedem ce forma gasim, mecanismele de stimulare pe care le gasim sa nu fie doar instrumente de invatare si apoi sa plece. (...) Sa finantam de la bursa pe care i-o acordam elevului sau celui care e scolarizat pana la un voucher de integrare sociala prin care sa se suporte un cost din salariul care i se da de catre agentul economic. De aici poate iesi un proiect de tara frumos", a precizat ministrul Fondurilor.



Citeste si