Premiul EY World Entrepreneur Of The Year pentru 2020 a fost acordat Dr. Kiran Mazumdar-Shaw, președinte executiv al companiei indiene Biocon Limited, în cadrul unei ceremonii derulate în mediul virtual. Kiran Mazumdar-Shaw a fost aleasă dintre cei 46 de concurenți calificați în finala mondială, provenind din 41 de țări și teritorii.

În istoria de 20 de ani a concursului EY World Entrepreneur Of The Year, Kiran Mazumdar-Shaw este a treia câștigătoare provenind din India. De asemenea, ea este a doua femeie care câștigă acest titlu, după Olivia Lum de la compania singaporeză Hyflux Limited, în 2011.

”Premiul EY Entrepreneur Of the Year de anul acesta aduce în atenția publicului o antreprenoare. Ea și-a început afacerea într-un garaj și a ajuns în topul mondial, reușind să demonstreze că profitul, sustenabilitatea și sprijinirea nevoilor comunității sunt perfect compatibile. Este o sursă de inspirație pentru economia prezentului, când antreprenoriatul caută noi modele de urmat”, a spus Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România și Moldova și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale.

Kiran Mazumdar-Shaw, în vârstă de 67 de ani, a înființat Biocon, o companie care activează în domeniul bioenzimelor, în 1978, printr-o investiție de 500 de dolari și având doar doi angajați. Biocon s-a dezvoltat ajungând în prezent la peste 11.000 de angajați și devenind una dintre cele mai puternice companii din domeniul biotehnologiei pe bază de inovație din Asia, cu venituri de 800 milioane USD în exercițiul financiar 2019. Biocon și filialele sale au o contribuție durabilă în sectorul sănătății din întreaga lume. Astfel, milioane de oameni bolnavi de diabet beneficiază acum de insulină la prețuri accesibile, în timp ce alte milioane de oameni care se luptă cu cancerul, artrita reumatoidă și alte boli debilitante au acum acces la medicamente biosimilare accesibile.

Manny Stul, președinte și co-CEO al Moose Toys și președinte al juriului EY World Entrepreneur Of The Year, a declarat: „Kiran este o antreprenoare care inspiră și demonstrează că hotărârea, perseverența și dorința de a inova pot crea valoare pe termen lung. Membrii juriului au fost impresionați de capacitatea ei de a construi și susține creșterea în ultimii 30 de ani și de integritatea și pasiunea ei pentru proiectele caritabile care au avut un impact imens la nivel global. Ea a construit cea mai mare companie biofarmaceutică din India, pe modelul unui capitalism cu față umană și punând nevoile pacienților înaintea profitului”.

Dr. Kiran Mazumdar-Shaw, președinte executiv al Biocon Limited, a declarat: „În esența sa, antreprenoriatul înseamnă rezolvarea unor probleme. Cele mai mari oportunități apar adeseori în cele mai dificile momente și m-am confruntat cu astfel de situații de-a lungul întregii mele cariere de antreprenor. Principalul punct de interes în activitatea mea este domeniul sănătății la nivel global și asigurarea accesului universal la medicamente vitale. Cu toate acestea, responsabilitatea mea ca antreprenor este mai mare decât simpla valoare oferită acționarilor. Câștigurile pot fi un catalizator al schimbării și toți antreprenorii poartă o responsabilitate față de lumea din jurul lor și față de comunitățile în care își desfășoară activitatea. Și femeile joacă un rol extrem de important în dezvoltarea economică și contribuția lor a fost ignorată prea mult timp. Este important să folosim platforma programului EY World Entrepreneur Of The Year pentru a încuraja tot mai multe femei să se implice în activități antreprenoriale. Sunt cu adevărat onorată să primesc acest prestigios premiu”.

Despre Dr. Kiran Mazumdar-Shaw, președinte executiv al Biocon Limited

Kiran Mazumdar-Shaw este primul antreprenor din familia sa și a absolvit cursurile de maestru berar la o școală din Australia. A revenit în țara natală, India, în 1975, pentru a practica meserie pentru care s-a pregătit. După doi ani, în care a încercat fără succes să depășească obstacolele pătrunderii în patriarhala industrie indiană a berii, Kiran a înființat Biocon Limited, producând enzime bioindustriale în garajul casei sale din Bengaluru, India. Un an mai târziu, Biocon a devenit prima companie indiană care exporta enzime în SUA și Europa.

În prezent, Biocon și filialele sale sunt pioneri în domenii mai puțin abordate de companiile farmaceutice din India, printre care moleculele mici obținute prin fermentație, insulină umană și analogi de insulină, produse biosimilare pentru medicamente cu anticorpi esențiale, terapii inovatoare și servicii de cercetare avansată prin contract. Având clienți în peste 120 de țări, compania este lider mondial în domeniul produselor biosimilare și ingredientelor farmaceutice active pentru statine, imunosupresoare și alte molecule speciale. În 2014, Biocon a fost prima companie indiană din domeniul biotehnologiei listată la bursă și a doua companie indiană care a depășit pragul de 1 miliard de USD în prima zi de listare. Capitalizarea de piață a companiei este în prezent de peste 4 miliarde de USD.

De asemenea, Biocon este deschizătoare de drumuri în privința accesului universal la medicamente vitale accesibile. De exemplu, în septembrie 2019, compania a anunțat că va furniza insulină umană recombinată la un preț mai mic de 0,10 USD pe zi (pentru o medie de 40 de unități de insulină necesare zilnic per pacient) țărilor cu venituri mici și medii, care reprezintă mai puțin de o treime din actualele prețuri ale insulinei umane recombinate. În ultimii 15 ani, compania a furnizat peste 2 miliarde de doze accesibile de insulină biosimilară către pacienți din întreaga lume.

Capitalismul cu față umană, care luptă împotriva inegalităților, se află în centrul filosofiei în afaceri și de leadership a lui Kiran. Fondată în 2004, Fundația Biocon asigură comunităților marginalizate servicii medicale de bază, sanitație și diagnosticare și tratament precoce ale formelor de cancer comune și ale bolilor netransmisibile. Kiran este și investitor în numeroase startup-uri din sectorul serviciilor medicale cu activități în domenii precum serviciile accesibile de screening pentru cancerul la sân, stabilirea dozelor de chimioterapie și incubatoare accesibile pentru nou-născuții prematuri și subponderali. Mazumdar Shaw Center for Translational Research este un institut de cercetare nonprofit înființat de Kiran și dedicat dezvoltării de inovații științifice revoluționare în tratarea unei game largi de afecțiuni umane, a dezvoltat totodată mai multe metode de diagnosticare a cancerului avansate, dar accesibile. În 2016, Kiran s-a alăturat mișcării The Giving Pledge, angajându-se să doneze 75% din averea ei proiectelor caritabile și de sprijinire a comunităților.

Despre juriu

Juriul independent a fost prezidat de Manny Stul, președinte și co-CEO al Moose Toys și câștigător al premiului EY World Entrepreneur Of The Year în 2016. Ceilalți membri ai juriului au fost:

  • Rosaleen Blair, comandor al Ordinului Imperiului Britanic, fondatoare și președinte al Alexander Mann Solutions
  • George Hongchoy, director executiv și CEO al Link Asset Management Limited
  • Hernan Kazah, cofondator și partener coordonator al Kaszek Ventures
  • Sipho Nkosi, președinte al Sasol
  • Emine Sabancı Kamışlı, cofondatoare și vicepreședinte al Esas Holding

EY Entrepreneur Of The Year se desfășoară și în România oferind șansa antreprenorilor locali să intre în competiția internațională, să-și crească vizibilitatea și să-și creeze conexiuni cu rețeaua globală de antreprenori. Cea de-a cincea ediție EY Entrepreneur Of The Year se va lansa în România la sfârșitul lunii iunie 2020.

Transmisiunea evenimentului și conținut de înaltă rezoluție sunt disponibile aici pentru descărcare în vederea transmiterii și utilizării online.

Sursa foto: EY

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Start Up »Setari Cookie-uri