Publicatia Entrepreneur.com a ierarhizat 10 modalitati prin care sa economisiti bani pentru un startup si a descries care sunt investitiile care produc cheltuieli inutile.
Multi dintre antreprenorii aspiranti se confrunta cu o problema comuna – lipsa de bani. Asadar, pentru a va incepe afacerea, trebuie sa fiti foarte prudent cu resursele de bani limitate pe care le aveti. “La inceput, cand incerci sa-ti construiesti o afacere, trebuie sa iti protejezi banii de cheltuieli, pentru a prelungi existenta resurselor financiare si pentru a oferi afacerii tare mai mult decat un avant”, a declarat Jamila White, co-fondator al The Bootstrap Babes, un blog dedicat antreprenorilor. Consultati urmatoarele modalitati de prelungire a vietii finantelor, recomandate de experti si care au inspirat antreprenori care acum au profituri de milioane.

Traieste ieftin. Ryan P. Allis si Aaron Houghton erau inca la facultate cand le-a venit ideea pentru iContact Corp., o companie de servicii de marketing prin e-mail pe care au inceput-o in 2003. Allis isi aminteste de acele zile: ”Locuiam in birou, dormeam pe o saltea, gateam la grill si mancam o gramada de supe cu taietei. A fost o experienta clasica de incepere a unei afaceri. Faceam orice puteam pentru a economisi bani si pentru a creste veniturile”. Astazi, iContact Corp. atinge vanzari anuale de 15 milioane de dolari.

A fi un cumparator istet cu bunurile de acasa si cu cele de la firma va poate ajuta sa economisiti bani cu care sa construiti o afacere. Cautati cupoane online pentru orice aveti nevoie, de la provizii pentru birou la articole de uz casnic, a declarat Donna Maria Coles Johnson, cealalta jumatate a The Bootstrap Babes, care a mai adaugat ca in timp ce economiile mari sunt posibile, chiar si cele mici se pot adauga.

Folositi finantari creative. Inceperea unei afaceri fara un ajutor extern, de regula capital, nu inseamna sa cautati un capital de risc, dar puteti sa folositi propriul capital si bani de la prieteni si familie, este de parere White. De asemenea, incercati varianta subventiilor acordate de stat sau a unor premii acordate de competitii pentru afaceri. “Acestia sunt bani care nu trebuie returnati sau sa raspundeti unui investitor pentru ei. Sunt bani destui in special pentru femei sau afaceri detinute de minoritati”. Vizitati dezvoltatorul local de afaceri si centrul economic pentru dezvoltare pentru informatii legate de subventii care sunt disponibile in zona dumneavoastra.

Incepeti cu putin. Cu cat e mai mare prima linie de productie, cu atat veti cheltui mai multi bani la lansare. Nu va ganditi ca atingeti cel mai inalt nivel iesind cu cea mai mare productie pe piata. Concentrati-va administrarea corecta a produselor si serviciilor pe care le puteti produce cu banii pe care ii aveti. “Cercetati-va industria si identificati-va nisa”, a afirmat Coles Johnson.

Indreptati-va banii catre elemente producatoare de venituri.
Cheia pentru a incepe cu un buget redus este sa folositi corect resursele limitate pe care le aveti. Cheltuirea banilor pe spinarea unor angajati importanti l-a ajutat pe Michael Kriz sa lanseze Acclaro Inc, un furnizor de servicii de traducere si localizare pentru companiile ce opereaza sau se extind peste hotarele tarii. Dotat cu experienta in industria serviciilor de traducere, Kriz s-a lansat in 2002 si a folosit reteaua sa de contacte pentru a se angaja in contracte din care vor rezulta venituri imediate. “Aveam fonduri reduse, asadar cand am fost platiti de catre un client pentru un serviciu particular, am si fost angajati pentru acel serviciu. Tot ce trebuia sa facem era sa gasim pe cineva care sa cumpere munca, apoi recrutam oameni care sa se ocupe de aceasta munca”, a declarat Kriz.

Piata prin mijloacele media.
Este una dintre cele mai ieftine, dar si cele mai eficiente modalitati pentru a va vinde afacerea: gasiti alti oameni care sa o faca pentru dumneavoastra. Cautati cel mai mic centru local media pentru a incepe activitatea, declara Coles Johnson. Pentru a va face numele afacerii dumneavoastra cunoscut, oferiti-va in calitate de expert pentru jurnalistii la statia locala de televiziune, pentru ziarele locale si publicatiile comunitare. “Aflati care sunt centrele media din zona dumneavoastra si aflati daca exista modalitati prin care sa aveti o contributie”, a mai declarat Coles Johnson.

Sa nu cheltuiti bani pentru marketing este o alta tactica pe care Kriz a folosit-o in timp ce compania s-a era in dezvoltare. El a crezut ca furnizand servicii de buna calitate ar putea inspira repetarea afacerilor si ar putea fi recomandat de catre clientii satisfacuti. De asemenea, Kriz s-a axat pe contactul direct cu clientii importanti pentru a atrage afaceri in viitor, strategia l-a ajutat sa obtina vanzari anuale de 10 milioane de dolari si sa construiasca birouri in Boston, San Francisco, Paris si Buenos Aires.

Lucruri destepte. Probabil nu aveti capitalul necesar pentru a plati salarii full-time, dar ati putea sa aveti suficient pentru a avea cateva contracte sau un ajutor temporar. Kriz a creat contracte pentru cateva functii administrative ale afacerii sale. De exemplu, el a platit un freelancer (liber profesionist) pentru a crea site-ul Acclaro, dar Kriz si micul staff au scris continutul acestuia.

Un expert in pregatirea personalului, Allison O'Kelly, a venit cu o idee ingenioasa cand a inceput Mom Corps Inc., o afacere cu personal care pune in legatura companiile cu o forta de munca flexibila. De cand a inceput, in 2005, antreprenorul a angajat o multime de indivizi, care au ajutat compania sa se mentina. “Toti angajatii mei lucreaza de acasa, ei isi pot folosi propriile computere si telefoane, iar astfel am scapat de cheltuielile de infrastructura. De asemenea, am angajat oameni de vanzari pe baza de comision si ii platim cand acestia fac bani pentru companie”, a declarat O'Kelly.

Negociaza cele mai bune preturi. Ceea ce multi antreprenori de start-up-uri nu realizeaza este faptul ca totul se poate negocia, de la costurile pentru tehnologie si taxele contului de comerciant la constructia paginii de web si compania de printare. “Doar pentru faptul ca ceva are un pret mic asta nu inseamna ca nu mai poate exista o runda de negocieri”, este de parere White. “Cel mai rau lucru care se poate intampla este sa primiti un raspuns negativ, dar multi dintre antreprenori nu intreaba”. Iar in cazul in care platiti cash sunteti in cea mai buna pozitie pentru a negocia si de a obtine cea mai buna tranzactie, a adaugat Coles Johnson.

O'Kelly, a carei companie are vanzari anuale de 2 milioane de dolari, negociaza cu furnizorii din timp pentru a mentine costurile reduse. O'Kelly va recomanda sa raspundeti in felul urmator cand vreti sa incepeti negocierea “ Nu am atati bani pentru a face asta. Am doar atat. Esti dispus sa faci asta pentru atat?”.

Cautati instrumente tehnice necostisitoare.
Sunt multe solutii software low-cost, tot ce trebuie sa faceti este sa aruncati o privire. “Cu ani in urma, instrumentele pentru marketing-ul online erau rare si foarte scumpe. Acum instrumentele sunt mai usor de utilizat si foarte accesibile“, declara White.

Folositi orice tehnologie pe care o gasiti pentru a construi si gestiona o afacere ieftin, de la blog-uri la e-mail-uri. “Astazi, antreprenorii au la fel de multe tehnologii la indemana ca si marile companii.”

Folositi cardul de credit cu intelepciune. In timp ce pentru multi antreprenori tentatia este de a acumula datorii, exista beneficii de a face achizitii istete chiar de pe cardul de credit. Cautati carduri de credit personale sau pentru afaceri care ofera puncte de recompense sau sa ofere serviciul cash back (prin care se pot solicita bani in plus) pentru banii pe care ii doriti pentru afacerea dumneavoastra.”Fiti foarte atent si verificati optiunile inainte de a face imprumutul si fiti siguri ca aveti nevoie de produsul pe care il alegeti”, este de parere Johnson.

Puteti plati soldul in fiecare luna sau puteti folosi cardul de debit cu programe de plata care sa evite taxele financiare scumpe. “Nu credem in acumularea datoriei cardului de credit, dar folositi carduri care au programe avantajoase pentru a putea returna banii si a face achizitiile sa lucreze pentru dumneavoastra”, sugereaza White.

Oferiti drepturile de proprietate neinsemnate ca plata. Lipsa de ajutor financiar nu inseamna ca nu puteti avea un talent excelent. Incercati ce au facut Allis si Hough cu iContact Corp., angajati oameni pentru bani si o participatie in companie. ”Am angajat prima persoana pentru 1.000 de dolari pe luna si un procentaj din actiunile companiei. Am fost creativi si deseori am oferit participatie pentru a reduce salariile. Eu si partenerul meu nu am luat salarii pentru primii doi ani. Am facut tot ce am putut pentru a mentine chltuielile mici”, a declarat Allis.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri