22 Iunie 2011

Paris Air Show: Cum arata avioanele viitorului



Paris Air Show a atras anul acesta un numar record de constructori de aparate de zbor, expozitia prezentand 140 de aeronave, din care doar 42 vor face demonstratii de zbor.

Solar Impulse

Solar Impulse este un proiect elvetian care urmareste ca un avion propulsat cu energie solara sa faca inconjurul lumii. Compania expune aparatul la Salonul aviatic de la Paris.

In luna iunie a anului trecut, pentru prima data in istorie, un avion Solar Impulse a zburat cu succes zi si noapte, fara niciun combustibil. Avionul de dimensiunea unui Airbus A340 a zburat 26 de ore cu energie solara.

Aeronava a fost construita folosind materiale extrem de usoare si are 12.000 de celule solare integrate in aripile de 70 de metri. Materialele usoare au facut ca un avion la fel de mare ca un Airbus de cursa lunga sa cantareasca cat un autoturism, 1.600 de kg.

Inginerii lucreaza acum la un alt prototip care va trece Oceanul Atlantic si va avea aripile de 80 de metri, la fel ca Airbus A380, cel mai mare avion de pasageri din lume.


Bombardier CSeries

Producatorul canadian de aeronave Bombardier vine la Paris cu cinci avioane Learjet 60 XR, Challenger 300 jet, Global 6000, Q400 CRJ1000.

Bombardier va aduce si avioanele CSeries, cu trasaturi asemanatoare cu Boeing 787 Dreamliner sau Airbus A350. Aeronavele CSeries vor avea ferestre mai mari si un culoar mai larg.

Avionul este realizat din materiale avansate, reducand greutatea si consumul. CSeries poate fi configurat sa aiba intre 100 si 149 de locuri.


Zehst

Pasionatii de lux, vor putea admira avionul A380 la Paris. Airbus A380 poate transporta 555 de pasageri daca este configurat pe trei clase de confort sau 853 intr-o singura clasa de confort.

Pe langa modelul A380, EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) va prezenta proiectul unui avion cu reactie Zehst (Zero Emission Hypersonic Transportation) capabil de a transporta 100 de persoane de la Paris la Tokyo in doua ore si jumatate, putand zbura la o altitudine de 32 de km.

Avionul poate atinge 5.000 de km pe ora. Prototipul va aparea in 2020 si ar putea fi pe piata in 2050.


Eurocopter X3

Eurocopter vine cu 7 aparate de zbor la Paris. Cel mai astepat de public este elicopterul hibrid de mare viteza Eurocopter X3.

Elicopterul propulsat de un rotor orizontal si doua elice pe aripile scurte poate atinge o viteza de 333 km pe ora.

Modelul are capabilitati excelente de decolare si aterizare verticala.

Elicopterul poate fi folosit pentru actiuni de cautare si salvare, paza de coasta, navete VIP, misiuni speciale si transport de trupe.


Boeing 747-8 Intercontinental

Americanii de la Boeing au adus in Franta cinci aeronave, cea mai interesanta fiind 747-8 Intercontinental pentru pasageri, concurentul lui Airbus A380.

747-8 este a patra generatie Boeing 747, cu fuzelaj alungit si aripile reproiectate. Modelul este cea mai lunga aeronava de pasageri din lume. Primele livrari vor fi facute la finalul anului sau la inceputul lui 2012.





Citeste si