20 Iulie 2011

REPORTAJ: Ce ascunde o destinatie turistica mai putin exploatata de romani



Intinderi impresionante de ape, mii de vaporase si salupe, sute de insule, unul dintre cele mai mari parcuri de distractii din Europa sau cel mai mare port din nordul continentului sunt doar cateva dintre atractiile orasului Goteborg, Suedia. Wall-Street.ro a realizat un reportaj “de vacanta” intr-o destinatie turistica mai putin exploatata de romani.

In Goteborg (sau Gothenburg) puteti ajunge ajunge cu avionul pana la aeroportul Landvetter, situat la circa 30 de kilometri sud-est de centrul orasului. Este al doilea aeroport ca marime din Suedia, dupa Arlanda Airport din capitala Stockholm. De acolo puteti inchiria masina in scop personal sau doar pentru a va lua in oras si a va aduce inapoi la aeroport – in acest din urma caz preturile variaza de la circa 800 coroane suedeze (circa 86 euro) putand depasi 2.000 de coroane, in functie de masina. Alt mijloc de transport este prin autobuz, in acest caz plata facandu-se de pe card bancar.

Taxiurile in Goteborg sunt scumpe comparativ cu Romania dar si alte state UE, taxarea realizandu-se in functie de ziua din saptamana si ora. Pretul de pornire a masinii este de circa 40 SEK (coroane suedeze – n.r.), echivalentul a 4,3 euro, kilometrul fiind taxat de la 11,3 SEK (1,2 euro) in sus. In conditiile in care orasul nu este aglomerat si distantele de parcurs sunt relativ reduse, puteti inchiria biciclete sau sa parcurgeti distantele pe jos, mai ales ca Suedia este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai ecologiste tari din lume.

Aveti mai multe posibilitati de cazare in Goteborg, in functie de conditii si perioada preturile variind de la circa 1.100 SEK (120 euro) pentru doua nopti la camera dubla pana la peste 5.000 SEK. Mai multe preturi si hoteluri disponibile puteti gasi pe serviciul international de rezervari Booking.com. Exista mai multe hosteluri nelistate care ofera cazare si mai ieftina, de ordinul catorva sute de euro.

Situat pe coasta vestica a Suediei, Goteborg atrage, cum este si de asteptat, prin intinderile mari de ape, spatiile largi (chiar si in centrul orasului), liniste si cladiri bine intretinute, multe dintre ele din secolele 18-19. Daca nu aveti deja o harta, este bine pentru inceput sa vizitati una dintre cele doua centre de informatii turistice – unul in cel mai mare centru de cumparaturi, Nordstan (langa gara, aproape de centrul orasului) sau din Kungsportsplatse, la circa 10 minute de mers pe jos din Nordstan. Aflati acolo mai multe informatii despre atractiile turistice ale orasului si daca tot sunteti in Nordstan puteti “pierde” cateva ore prin magazinele din mall.

Pentru cei ce au un buget mai limitat recomand sa caute produse cu REA (reducere) – uneori puteti gasi produse mai ieftine ca in Romania. Goteborg este insa, per total, un oras scump. In functie de unde alegeti sa mancati, un meniu simplu porneste de la 50-60 SEK. Intrebati de renumitele restaurante “bufet suedez” unde puteti manca “cat puteti” cu preturi de circa 80-90 SEK (9 euro)/persoana si sa gustati totodata preparate specifice Suediei – in special peste. Magazinele, de orice tip ar fi, exceleaza prin aranjamentele estetice din vitrine si a amabilitatii angajatilor.

Sfat: Nu cheltuiti inca de la primele magazine intalnite. Doua-trei zile va sunt suficiente pentru a intra in majoritatea magazinelor si a altor puncte de interes pentru a compara preturi si a vedea diferite produse. Deseori multe dintre ele se regasesc, la preturi complet diferite, in diferite zone ale orasului.

Goteborg are multe parcuri si rezervatii naturale, cu marimi de la cateva zeci de metri la cateva sute de hectare. Unul dintre cele mai mari, usor accesibile si interesante este Slottsskogen, situat aproape de centrul orasului. Parcul include si o gradina zoologica situata la altitudine mai mare, unde puteti vedea animale specifice regiunii nordice – reni, pinguini, foci, caprioare etc. Tot in parc se pot face gratare si practica diferite sporturi, suedezii fiind impatimiti ai mini-golfului (cativa euro pentru o jumatate de ora), cricket sau baseball.

Un alt parc important este Gradina Botanica, gradina ce este clasificata ca fiind una dintre cele mai mari si importante din lume.

Tot orasul este impanzit de piste de biciclete iar suedezii se arata “foarte sensibili” la aceasta impartire – trotuar pentru pietoni, piste pentru biciclete, sosea pentru autovehicule. Politistii impart amenzi pentru traversare neregulamentara sau mers cu bicicleta pe trotuar “fara sa stea la discutii”. Per total, tot orasul poate fi parcurs aproape fara probleme pe biciclete, exista foarte multe zone unde le poti lasa in siguranta.

Goteborg este orasul unde Volvo Cars a fost fondata, in 1927, companie ce este detinuta in prezent de chinezii de la Zhejiang Geely Holding Group. Multe dintre vapoarele orasului port sunt incarcate cu aceste masini, pentru export, fiind una dintre principalele activitati economice ale Goteborgului. Pe langa transport, al doilea pilon al economiei Goteborgului este productia, orasul gazduind fabrici ale Ericsson sau SKF. Discutand cu cativa oameni din magazine, recesiunea a afectat destul de putin acest oras si in prezent lucrurile sunt “ca inainte”, situatia fiind stabila.

Pe langa vapoare de marfa, turistii pot vizita insa si alte vapoare istorice, una dintre ele fiind o replica a unei nave cu panze ce dateaza din secolul 17 – fii pregatit insa la a plati circa 20 euro pentru acest “lux”.

Din portul Saltholmen, situat in partea vestica a Goteborgului, puteti lua vapoare catre mai multe insule din Marea Nordului. Pretul unei calatorii dus-intors este de 44 SEK (4,7 euro), multi suedezi ce locuiesc pe insule facand acest drum zilnic. Ca fapt divers, in port am vazut o Dacia Logan, un roman din regiune spunandu-mi ca este o masina ce se vinde destul de bine in regiune.

Foarte multi suedezi detin ambarcatiuni proprii, intretinerea acestora fiind scumpa. Iarna trebuie scoase pe uscat, transportate aproape de locuinte, acoperite, revopsite. Totodata este o coada de cateva zeci de ani pentru un loc de imbarcare.

Recomandare: Desi puteti vizita mai multe insule, unele dintre ele sustinand chiar micro-economii si mici orasele, recomand vizitarea Vargo, una dintre cele mai vestice insule, datorita semi-salbaticiei ei si a vederii neobturate catre mare, cu peisaje deosebite. Pe insula exista doar 2-3 locuri unde puteti manca si este destul de scump. Vargo este clasificata ca fiind rezervatie.

In orasul Goteborg mai puteti vizita Muzeul de Arta, Opera, cladire inaugurata in 1994 si care este situata chiar langa raul Gota alv care strabate orasul sau World Culture Museum, inaugurat in 2004. Cel mai vechi muzeu din Goteborg este Muzeul de Istorie Naturala, in el putand vedea o balena albastra impaiata.

In special pentru cei mici si nu numai puteti vizita Liseberg, localizat in partea centrala a orasului. Liseberg este cel mai mare parc de distractii din Scandinavia si unul dintre cele mai vizitate puncte din Suedia dupa numar de vizitatori (peste 3 milioane pe an). Intrarea costa 90 SEK (10 euro), accesul nelimitat la atractii fiind 310 SEK (34 euro) pentru o zi. Langa parc puteti vizita si Universeum, centru de stiinta si descoperiri recente.

Impresii si ponturi generale:

- Orasul este foarte linistit si puteti parcurge toate zonele comerciale, “la pas”, in maximum doua zile, intrand in majoritatea magazinelor.
- Mare parte din magazine sunt inchise duminica. In timpul saptamanii programul lor de lucru este pana la ora 18:00, cel tarziu.
- Preturile sunt in general mari, serviciile sunt insa foarte bune de la intrarea in magazin/restaurant, pana la iesire.
- In centru, in special in zona mall-ului Nordstan, sunt prezente multe branduri de renume, plus cateva locale.
- Arhitectura este placuta, infrastructura aproape de impecabil. Atentie insa, daca mergeti cu masina la multiplele pasarele si tuneluri, puteti rata usor destinatia. Un GPS ar fi mai mult decat util. Traficul este lejer chiar si la ore de varf.
- Daca tot sunteti in “Venetia Nordului” ar fi poate placut sa luati vaporul printre insulele stancoase din Marea Nordului.



Citeste si