Investitorii care in urma cu un an de zile au deschis pensiunea de cinci margarete Atra Doftana, de pe malul raului Paltinul, se gandesc la extinderea pensiunii si vor sa atraga din ce in ce mai multi turisti prin promovarea locatiei. Mai mult, ei iau in calcul si accesarea de noi fonduri europene, in ciuda dificultatilor si birocratiei cu care s-au confruntat la prima experienta. Vezi rezultatele Atra Doftana la un an de zile de la inaugurare.
Pensiunea Atra Doftana reprezinta prima unitate turistica inaugurata de catre Top Resorts, companie cu capital 100% autohton, specializata in dezvoltarea de proiecte turistice integrate in natura, detinuta de Emil Munteanu, Eduard Dimitriev, Stefan Mustata si Razvan Florea.

“Acest business a fost realizat in contextul in care toti patru avem copii si de fiecare data cand mergeam in vacante constatam ca toate locatiile bune de cazare erau ocupate”, au explicat reprezentantii companiei.

Proiectul a fost gandit initial la o investitie de 400.000 euro, din care 50% sa fie finantare europeana, accesata prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), insa cei patru investitori au ajuns sa aloce circa un milion de euro pentru a aduce aceasta unitate la standardele dorite. Pensiunea este realizata pe un teren cumparat in urma cu patru ani pentru suma de 80.000 de euro.

“Amortizarea investitiei am gandit-o undeva la 10-15 ani de la deschidere”, a declarat Emil Munteanu.

Atra Doftana are 8 camere elegante cu o capacitate totala de circa 20 de persoane, dispuse astfel incat sa protejeze intimitatea oaspetilor, principiu pe care investitorii au mers inca de la inaugurare.

“Desi este un proiect cu o investitie mare, nu am vrut sa facem mai multe camere tocmai pentru a nu se pierde intimitatea pe care noi vrem sa o oferim turistilor. Nu concuram cu Valea Prahovei, vrem ca cei care vin aici sa aiba parte de multa liniste si relaxare”, au declarat proprietarii pensiunii.

Cum a fost primul an

Pensiunea Atra Doftana a avut in primul an de activitate venituri de circa 700.000 lei. Cele mai importante sume au fost generate de restaurantul pensiunii.

Astfel, aproximativ 60% din suma (425.000 lei) reprezinta incasari ale restaurantului pensiunii, iar 40% (283.000 lei) sunt venituri din cazare.

Din august 2011 pana in luna iulie a acestui an, pensiunea a fost vizitat de 5.000 de turisti, dintre care 3.000 s-au si cazat.

“Durata medie a sederii la pensiune este de 2,3 zile si avem rezervari in principal pentru weekend, iar gradul de ocupare s-a ridicat in primul an la 40%, cel mai bun fiind sezonul de vara”, conform reprezentantilor companiei.

Anul al doilea, pe crestere

Pentru cel de-al doilea an de activitate, reprezentantii pensiunii estimeaza un grad de ocupare de 50%, rezultat atat din cresterea numarul de clienti persoane fizice, cat si clienti companii.

“Ne propunem o crestere de 10-15% a cifrei de afaceri, crestere generata prin promovarea pe care am realizat-o. De exemplu, sunt companii care s-au intors deja de 2-3 ori sa realizeze evenimente aici”, spune Munteanu.

Exinderea, in planul investitorilor

Emil Munteanu recunoaste ca in weekenduri cererea de cazare depaseste oferta, motiv pentru care investitorii au in plan o extindere. De asemenea, pentru evenimentele corporate companiile cauta locatii cu capacitati mai mari de cazare.

“Ne-ar fi necesare alte 10 camere. Nu vrem sa contruim un hotel mare, ci cautam locatii mici. Cel mai probabil, vom mai construi cateva locatii mici in aceasta zona, care sa fie in stransa legatura cu unitatea actuala”, a explicat el.

Mai mult, oficialii companiei spun ca sunt interesati sa acceseze si pe viitor fonduri europene, in ciuda birocratiei pe care spun ca au intampinat-o la prima experienta de acest gen.

“Dupa un an de functionare deja, inca nu ne-am primit ultima transa din cei 200.000 euro pe care i-am accesat pentru proiect. Este foarte multa birocratie. Noi am lucrat si cu firma de consultanta, avem si experienta in business si tot am intampinat dificultati. Cu toate acestea, ne dorim in continuare sa accesam fonduri europene si pentru alte proiecte, pentru ca vorbim totusi de sume importante”, a mai spun Munteanu.

Atra Doftana este un resort exclusivist, situat pe malul Lacului Paltinu din Valea Doftanei, judetul Prahova. Facilitatile de care dispune resortul includ: o zona de wellness cu vedere panoramica spre lac, incluzand sauna si fitness, un restaurant-gourmet cu menu a la carte axat pe produse organice, terasa exterioara acoperita, zona dedicata de barbecue, zona de recreere pe marginea lacului Paltinu, un spatiu de joaca pentru copii si o suprafata generoasa de teren, de peste 3500 metri patrati, pentru desfasurarea de activitati in aer liber.

Pensiunea a fost premiata in 2011 de catre Anuala de Arhitectura cu Premiul sectiunii arhitectura, categoria social-culturale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri