11 Martie 2005

Ungurii incep sa vina in statiunile romanesti, fiindca ale lor s-au scumpit de cand au intrat in UE

Sunt preferate pensiunile agroturistice

Se stie deja ca, dupa intrarea Ungariei in UE, cetatenii tarii vecine au inceput sa se aprovizioneze cu alimente sau bunuri de folosinta indelungata din judetele romanesti situate pe granita, mai ieftine decat in comunitatea europeana. Se poate insa vorbi despre acest fenomen si in domeniul turismului. Operatorii din turism au observat in ultima perioada o crestere semnificativa a afluxului de cetateni unguri spre statiunile montane de la noi. La un drum, isi fac si cumparaturile, si concediul, cu predilectie in Muntii Harghitei, dar si pe Valea Prahovei sau in Apuseni. Serviciile n-or fi chiar ca acelea din Austria, dar preturile sunt sensibil mai mici.

De exemplu, dupa cum am aflat de la responsabilul agentiei Eximtur pe probleme de "incoming", Anca Serban, un sejur de o saptamana in Poiana Brasov, cu mic dejun inclus, costa 200 de euro, iar la Predeal ii costa pe unguri 26 de euro pe zi. Spre deosebire de alte tari, fenomenul "bere de la Alimentara" mai functioneaza inca in Romania. in statiunile turistice din Occident, preturile alimentelor, bauturilor sau racoritoarelor sunt duble sau chiar triple fata de preturile din supermarket-uri. La noi, se gasesc magazine cu preturi normale in orice statiune, iar strainii nu au reticente in a cumpara de la tejghea si de a consuma in camera de hotel.

Cei dornici sa fie mai aproape de specificul locului pot alege una dintre pensiunile agroturistice, unde nu platesc mai mult de 15 euro pe zi si au avantajul sa deguste "tarie" inclusa in pret. Unii operatori din turism se gandesc sa profite de afluxul de turisti din Ungaria si sa faca oferte speciale, pana la momentul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, cand, cel putin teoretic, preturile se vor alinia. Ei se asteapta la o adevarata avalansa de cereri de sejururi in vara, cand litoralul romanesc va fi o tinta pentru turistii din Ungaria.



Citeste si