Initiatorii sunt Asociatia Romano ButiQ si organizatia KCMC, spijiniti de Primaria Sectorului 6, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Ministerul Culturii, Asociatia „Agentia Impreuna”, Asociatia Partida Romilor „Pro Europa” si Agentia Nationala pentru Romi.

„Muzeul isi propune sa fie o sursa de cunoastere aprofundata care sa contribuie la reducerea clivajelor dintre comunitatile de romi si populatia majoritara. Totodata, prin activitatile muzeului speram ca acesta sa devina un spatiu care sa permita dezbaterea prejudecatilor si un centru de confruntare si conciliere a ideilor despre comunitatile de romi. Muzeul va include spatii experimentale, carti vii, colectii de arta moderna, un centru de documentare si biblioteca tematica, spatii interactive, ilustrari audio-vizuale si spatiu pentru dezbateri si conferinte“, a declarat Ciprian Necula, presedinte Romano ButiQ.

„Romii au nevoie de un spatiu de exprimare, trebuie sa ne cunoastem reciproc daca vrem sa dezvoltam politici locale de impact. M-a surprins ca pana acum, la 157 de ani de la abolirea sclaviei, nu avem inca un muzeu dedicat romilor” – a declarat viceprimarulul sectorului 6 al Municipiului Bucuresti, Gabriel Petrea.

Muzeul Culturii Romilor isi doreste sa raspunda atat nevoilor populatiei ne-rome, cat si rome, fiind necesar in Romania pentru a completa discursul public prin furnizarea de cunoastere despre comunitatile de romi, in toata diversitatea acestora.