"Carnavalul Lolelor", va avea loc, duminica, in municipiul Sighisoara

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri sasesti din Ardeal, "Carnavalul Lolelor", va avea loc, duminica, in municipiul Sighisoara, judetul Mures, pentru a promova traditia saseasca a "fasching"-ului in forma sa medievala.

Potrivit unui comunicat transmis de Centrul Cultural "Petre Tutea", organizatorul evenimentului, "Carnavalul lolelor", a carui a cincea editie va avea loc, duminica, la Sighisoara, cuprinde o serie de momente artistice, cu scopul de a promova traditia saseasca a "fasching"-ului, care vine din perioada Evului Mediu transilvan, scrie Mediafax.

In cadrul evenimentului, diverse personaje marcheaza, cu umor, trecerea intr-un nou an, cu masti, dansuri si gogosi.

Manifestarile vor incepe la ora 12.00, la Casa cu Sindrila in Sighisoara, cu ceremonia inmanarii lazii de breasla (Laden forttragen) noului staroste al breslelor pentru 2013, urmata de "Alaiul Lolelor", cu alungarea spiritelor rele de catre personajele mascate de carnaval si impartirea gogosilor sasesti.

Personajele mascate vor porni de la Casa cu Sindrila pe strada Bastionului, trecand pe la Casa cu Cerb, Turnul Croitorilor, Zidul Cetatii, Turnul Cojocarilor, Turnul Macelarilor, strada Cojocarilor, Scara Acoperita, Casa Cositorarului, Piata Ratustelor, strada Cositorarilor, Liceul "Joseph Haltrich", Turnul cu Ceas, Casa Venetiana, strada Cetatii, pentru a ajunge, intr-un final, la Primaria municipiului Sighisoara.

Apoi, la Casa Cositorarului, va fi prezentata traditia saseasca a "fasching"-ului - specifica unor burg-uri din vechile scaune sasesti din perioada medievala, iar in curtea interioara de la Casa cu Sindrila se va deschide un "Targ al Breslelor", cu ateliere demonstrative cu activitatii specifice vechilor bresle. Tot aici, se va juca teatru de animatie, ca si la Casa cu Cerb, la Centrul Cultural Romano-German.

In program mai sunt cuprinse vernisajul unei expozitii cu masti de carnaval la Scoala Gimnaziala "Radu Popa", un concert de lauta si un recital de poezie medievala germana si sonete. Seara, dupa "indestularea lolelor", va avea loc si un "Bal al Lolelor".

"Carnavalul Lolelor" reprezinta unul dintre cele mai vechi obiceiuri sasesti din Ardeal, cu origini in traditii ale breslelor din Evul Mediu. Evenimentul s-a desfasurat sute de ani in Agnita, iar traditia a fost reinviata recent la Sighisoara de Centrul Cultural "Petre Tutea" care a propus municipalitatii, in 2008, organizarea, in februarie, a unui eveniment avand aceasta tema.

"Carnavalul Lolelor" s-a desfasurat in 17 februarie in centrul istoric al Capitalei, iar in 23 februarie va avea loc si in centrul istoric al municipiului Medias, la Casa Schuller, Piata Ferdinand I si Piata Castelului, se mai arata in comunicat.

Sursa foto: www.sibiul.ro

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Citește și
Grecia își redeschide aeroporturile pentru Regatul Unit al Marii Britanii
Setari Cookie-uri