Ministrul delegat pentru IMM si Turism, Maria Grapini, vrea sa schimbe legislatia in domeniul turismului balnear si sa protejeze astfel resursele naturale, si isi propune sa obtina de la Uniunea Europeana pentru 2014-2020 mai multi bani pentru infrastructura turistica si mai putini pentru promovare.
"Inca inainte de a sti ca turismul intra in portofoliul meu, ca simplu cetatean sufeream ca in Romania turismul balnear a fost abandonat. Chiar cred ca turismul balnear trebuie sa fie o prioritate. Doresc sa pun in evidenta si sa prioritizez unele proiecte. Marti ma intalnesc cu ministrul Sanatatii pentru a stabili ce putem sa facem pentru turismul balnear", a spus Grapini la un seminar, conform Mediafax.

Ea a afirmat ca a revazut toata legislatia din domeniu impreuna cu ministrul Sanatatii si ca este necesara schimbarea catorva legi si ordonante.

"De exemplu, nu exista o reglementare corecta, o delimitare a unui perimetru in jurul izvorului, pentru a nu fi afectata calitatea. Concomitent cu continuarea proiectelor, cu strategia pe turism balnear, noi trebuie sa avem si o asezare a legislatiei, pentru ca avem un amestec de ordonante, legi si hotarari care pana la urma unele sunt contradictorii, altele nu reglementeaza suficient", a mai spus ministrul delegat.

Grapini a afirmat ca a stabilit deja de saptamana viitoare intalniri pentru a vedea daca se pot modifica actele legislative.

"Am batut toata Romania si sufar cand vad ce se intampla la unele dintre statiuni, asa cum este Herculane, unde eu mergeam frecvent inainte se 1989, si vad ce a ajuns acum. Trebuie sa vedem cum a fost in trecut, de ce a ajuns asa si cum putem corecta. Eu spun fara nicio retinere ca exista niste dificultati pentru ca anumite locuri au fost privatizate si sa vedem cum putem sa facem ca sa respectam si dreptul de proprietate, dar sa si valorificam acele locuri. Este anormal ca o tara, cand are anumite lucruri specifice si unice, sa nu focusese proiectele spre ele", a mai spus minisrul pentru IMM si Turism.

Mai multi bani pentru infrastructura turistica si mai putini pentru promovare

"Noi pregatim acum pentru 2014-2020 planul si programul cum sa putem atrage acele fonduri europene si depinde de inteligenta cu care noi scriem acum, pentru ca iarasi nu vreau sa apara ca o critica, dar e o constatare: cred ca pe perioada asta, in domeniul turismului s-au negociat multi bani de promovare, 75 de milioane de euro pentru promovare, dar foarte putini pentru infrastructura", a spus Grapini

Ea a adaugat ca trebuie gasit un echilibru intre cele doua componente.

"Strategia acum e un pic inversata, sa negociem mai multi bani pentru infrastructura, pentru ca pana la urma operatorii, oamenii de afaceri din domeniu, isi fac ei campanii, dar problema este sa fie acolo rezolvata infrastructura, pentru ca un turist trebuie sa poata ajunge acolo si sa aiba conditii de a ajunge", a spus ministrul.

Grapini a mai spus ca reprezentantii cabinetului ei lucreaza la o situatie a tuturor lucrarilor incepute si ca infrastructura din domeniul turismului executata in proportie de 75-80% trebuie finalizata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri