Cea de-a zecea editie autohtona a Noptii Muzeelor, eveniment desfasurat anual in peste 3.000 de institutii de gen din Europa, va avea loc pe 18 mai si va cuprinde, potrivit recomandarilor Ministerului Culturii, si muzee si colectii din mediul rural, informeaza site-ul evenimentului.

Ministerul Culturii recomanda muzeelor din Romania, printr-un document datat 15 martie si semnat de secretarul de stat Radu Boroianu, sa diversifice oferta culturala in timpul Noptii Muzeelor, scrie Mediafax.

"In contextul diversificarii ofertei dumneavoastra culturale, special dedicate acestui eveniment, va rugam sa aveti in vedere si organizarea unor expozitii/proiecte culturale in parteneriat cu muzee si colectii din mediul rural (structuri ce functioneaza in subordinea primariilor sau in cadrul scolilor si caminelor culturale sau care sunt gestionate de persoane private)", se arata in documentul citat.

Prin aceaste parteneriate, Ministerul Culturii doreste sa contribuie la promovarea unui patrimoniu cultural mai putin vizibil, care nu beneficiaza de cele mai bune conditii de conservare, documentare si expunere.

Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel international si asigura o promovare ampla si coerenta a activitatilor organizate de muzeele romanesti, in special prin intermediul site-ului special dedicat, www.noapteamuzeelor.ro, dar si al unei campanii de promovare la nivel national. De asemenea, din 2011, RNMR coordoneaza si organizarea circuitului muzeal din Bucuresti, care a fost initiat in anul 2008, de Muzeul National de Arta al Romaniei.

Evenimentul Noaptea Muzeelor este sprijinit anual de peste 3.000 de muzee din Europa, dintre care aproximativ 100 sunt din Romania.
Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor (ICOM). Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internationale a Muzeelor, sarbatorita intotdeauna pe 18 mai.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
5 solutii pentru salvarea sistemului de invatamant in mediul rural