Obiectul actiunii penale il constituie lipsa de transparenta in Programul de Cercetare, Dezvoltare si Inovare – Tehnologie Spatiala si Cercetare Avansata STAR, precum si conflictele de interese si abuzurile in serviciu care au marcat aceasta competitie.

ROSA este o agentie guvernamentala care primeste fonduri guvernamentale si distribuie in mod clientelar, la diverse organizatii din Romania, finantari pentru proiecte spatiale.

“Initiativa actiunilor in justitie vine dupa ce, participand la competitia STAR in 2012, am fost martorii unui mod de operare in evaluarea proiectelor si blocarea eventualelor contestatii, pe care nu avem de gand sa-l lasam sa continue. Noi, romanii, am scos din buzunar 60 de milioane de lei pentru prima competitie si urmeaza sa mai scoatem inca 324 de milioane pana in 2017, pentru urmatoarele etape ale Programului STAR”, se arata in comunicatul ARCA.

Citeste si:

ARCA acuza presedintele Agentiei Spatiale Romane ca aloca fonduri catre Institutul de Știinte Spatiale (ISS) unde este sef de laborator si membru in consiliul stiintific.

“10 din cele 47 de proiecte propuse pentru finantare apartin ISS. Doua dintre proiectele finantate apartin unor persoane aflate in directa subordine a lui Piso Marius-Ioan la ISS, aceleasi care au fost finantate si pentru esecul satelitului Goliat”, mai scrie in comunicat.