Numarul turistilor aflati in mini-vacanta de 1 Mai a crescut cu 26% fata de anul trecut, datorita zilelor libere si tarifelor mai mici, acestia cheltuind peste 19 milioane de lei doar pentru servicii turistice, cu 9% mai mult decat in perioada similara a anului trecut.
"In toate zonele turistice din tara au inoptat aproximativ 100.000 de persoane, fata de 79.000 anul trecut. (...) In primele trei nopti ale minivacantei, in unitatile de cazare clasificate de pe litoralul romanesc s-au cazat circa 27.500 de romani, cu 10% mai multi fata de anul 2012. Pe langa acestia, peste 10.000 de turisti au inoptat in unitati neclasificate", potrivit datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), scrie Mediafax.

Statiunile cele mai cautate au fost si in acest an cele din Mamaia si Vama Veche, unitatile de cazare clasificate fiind ocupate in proportie de 95%.

Bugetul mediu = 100 lei/zi

Bugetul mediu de cheltuieli estimat pentru alte servicii decat cazare si mic dejun, este de 100 de lei pe zi, astfel ca pentru primele trei zile de vacanta pe litoral s-au incasat peste 8,25 milioane de lei pentru mancare si distractie.

"Chiar daca litoralul a fost cel mai intens mediatizat, totusi, pe primul loc in preferintele romanilor au fost destinatiile turistice rurale, pe care peste 40.000 de romani le-au ales si datorita sarbatorilor de Paste, imediat urmatoare zilei de 1 Mai. Pentru acest segment, cresterea este de peste 30% (...) Din cauza resurselor financiare reduse alocate pentru petrecerea sarbatorilor de primavara, majoritatea romanilor au preferat anul acesta sa petreaca separat cele doua evenimente. Astfel, de Paste va urma un alt flux de turisti, cu aceasta ocazie ei preferand traditiile autentic romanesti si vor alege ca destinatie de vacanta tot zonele rurale din Romania", se arata in comunicatul FPTR.

Aproximativ 20.000 de turisti au mers la munte, nivel similar celui de anul trecut, iar unitatile de cazare de pe Valea Prahovei au fost ocupate in proportie de 60-70%, in timp ce in celelalte statiuni montane gradul de ocupare a fost de pana la 60%.

In statiunile balneare au mers circa 10.000 de turisti, in stagnare fata de 2012, alegerea fiind determinata de tarifele mai mici si piscinele ca alternativa mai ieftina a litoralului. In Delta au ajuns peste 2.500 de romani, numar de doua ori si jumatate mai mare decat anul trecut.
Peste 8.000 de turisti romani au plecat in vacante in afara tarii, in crestere cu 42%, datorita, in principal, numarului mare de zile libere comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Bulgaria si Grecia, in top

Cei mai multi dintre romanii care au plecat in strainatate cu ocazia zilei de 1 Mai vor petrece si Pastele in aceeasi destinatie. Cele mai solicitate destinatii au ramas, ca si anul trecut, Bulgaria si Grecia.

"Contrar estimarilor vehiculate in ultimele zile despre numarul de turisti care au preferat Bulgaria cu ocazia zilei de 1 Mai, de 15-16.000 de turisti romani, in realitate au fost de sase ori mai putini, aproximativ 3.000 de romani trecand granita pentru a face o vacanta in tara vecina in aceasta perioada", se precizeaza in comunicat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri