Actiunea este parte a unui proiect intitulat "Transhumanta 2013 - Ecou al istoriei carpatine comune", initiat de Fundatia "Parsterstwo Transhumancyjne" din Polonia si Asociatia "Transhumanta" din Romania.

Cei sase ciobani vor pleca la drum sambata, la ora 13.00, din localitatea brasoveana Rotbav, dupa un ceremonial in care vor fi prezentate obiceiurile ciobanilor la plecarea in transhumanta: alesul si numaratul oilor la rascol, amestecatul oilor care vor pleca in transhumanta in jurul vetrei, binecuvantarea oilor, ciobanilor si a cainilor, scrie Mediafax.

Traseul va avea 1.400 de kilometri, prin Romania, Ucraina, Slovacia, Polonia si Cehia si va fi strabatut in aproximativ 100 de zile. In Romania turma va trece prin judetele Brasov, Mures, Cluj, Bistrita-Nasaud, Satu-Mare si Maramures, de unde va trece in Ucraina, a spus George Catean, unul dintre initiatorii proiectului.

Potrivit acestuia, proiectul isi propune sa readuca in actualitate traditiile si obiceiurile pastorilor de sute de ani.

"Vrem sa demonstram, in acelasi timp, ca o parte importanta a mostenirii culturale din acest spatiu geografic provine de la ciobanii transilvaneni care au inceput sa faca transhumanta spre Ucraina si Polonia de azi inca de la jumatatea secolului al XV-lea", a spus George Catean.