Potrivit specialistilor Muzeului "Vasile Parvan" Barlad, situl arheologic descoperit langa localitatea Fruntiseni se intinde pe o suprafata de aproximativ 1,5 hectare si cuprinde doua locuinte construite in epoca eneoliticului, in urma cu peste 5.200 de ani, scrie Mediafax.

Gasite in urma sapaturilor facute la o adancime de pana la un metru, obiectele folosite de locuitorii acelor vremuri reprezinta un inventar foarte bogat pentru arheologi, mai ales tinand cont de vechimea sitului.

Pe langa unelte de piatra, precum topoare si daltite de diferite dimensiuni, cercetatorii au descoperit si obiecte unice in arealul aspectului cultural Stoican-Aldeni, cum ar fi doua vase miniaturale din ceramica, cu o inaltime de patru centimetri, cu 11 picioruse lipite in doua cercuri concentrice.

De asemenea, a fost gasita si o statueta feminina, din plastica antropomorfa, cu o dimensiune de 12 centimetri, cu bratele ridicate, la unul din ele fiind evidentiate foarte bine degetele.

Citeste si:

"Consideram ca este o descoperire foarte importanta, cu inventar bogat de obiecte din acea perioada, care ne ajuta sa intelegem mai bine modul de viata a celor care au trait acum 5.000 de ani in urma. Dupa cum arata situl, banuim ca locuitorii au abandonat asezarea in liniste dupa ce au epuizat resursele din zona. Chiar daca odata cu plecarea lor au luat ceea ce le era mai de folos, au mai ramas o serie obiecte pe care le-am descoperit acum, dupa sase ani de munca asidua", a declarat muzeograful Laurentiu Ursachi, din cadrul Muzeului "Vasile Parvan" Barlad.

Toate obiectele recuperate din situl arheologic de la Fruntiseni vor fi restaurate de specialisti la muzeul din Barlad, urmand sa fie expuse si publicului larg.