16 Septembrie 2013

Vacanta de manager in Insulele Lofoten, pe plaiurile piciorului de linx



Mihaela Toma, general manager Tea Forte Romania, magazin online si site de prezentare a brandului american de ceai Tea Forte, povesteste cititorilor Wall-Street.ro despre destinatia sa preferata de vacanta, insulele Lofoten din Norvegia.

Destinatia preferata

Destinatia preferata este pe plaiurile piciorului de linx, adica in insulele Lofoten, Norvegia – se pare ca forma arhipelagului ar fi semana cu un picior de linx sau cel putin asa au considerat cei care au botezat insula.

Trei motive pentru care ar trebui sa mergem in aceasta destinatie

Pentru mine este cu siguranta unul dintre cele mai frumoase locuri. Daca esti genul de persoana care apreciaza natura in forma ei pura, prea putin alterata de mana omului sau pur si simplu ti se taie respiratia la peisaje stancoase, fasii de plaje virgine, golfuri ascunse, atunci locul acesta e de vizitat cu siguranta. E relativ aproape, iar daca esti iubitor de experiente in aer liber, ar trebui sa mergi pana in Noua Zeelanda ca sa vezi ceva asemanator.


Cea mai buna perioada in care putem vizita locul acesta

Vara aceasta a fost evadarea perfecta! Am lasat Bucurestiului supra-incalzit pentru o doza bine-venita de aer curat si racoros. Desigur, vorbim de o zona amplasata la nord de Cercul Polar, dar Lofoten se bucura de o ”anomalie”: inregistreaza cele mai inalte temperaturi din lume – raportate la latitudinea sa. Totusi, temperatura nu depaseste decat foarte rar 25°C.

Ca perioade din an, cele mai bune sunt lunile mai – iulie (mai slabe in precipitatii) cand va puteti bucura de ”Midnight sun” (soarele ramane constant deasupra liniei orizontului) sau noiembrie – decembrie pentru aurora boreala.


Top 3 must see sau must do in aceste locuri

Cam toate activitatile pe care le-as recomanda presupun multa miscare. Cu siguranta urcusul de pe Reinebringen este prima optiune, un urcus abrupt, care te tine in alerta, dureaza cam o ora, insa merita fiecare pas si fiecare impiedicare. Varful nu e foarte inalt (450 m), insa panorama e incredibila! 360 de grade de peisaj rupt din filmele cu vikingi – Lofoten se pare ca dateaza cam de pe vremea vikingilor.

Pe seara, o plimbare pana la Kvalvika Beach. Proprietarul casei in care am stat ne-a recomandat sa mergem sa vedem aceasta plaja deosebita. Am plecat seara pe la 8, convinsi ca ne asteapta o plimbare relaxanta pe malul marii, cu un simulacru de apus si poate niste cozi de balena (Kvalvika inseamna Golful cu Balene). Nu s-a intamplat nimic din toate astea: plimbarea a fost de fapt un adevarat traseu montan, cu stanci si urcus abrupt in unele locuri, soarele n-a apus pana la 11:30 seara (cand am pornit pe drumul de intoarcere) si nici balene n-am vazut. Dar Kvalvika a urcat in topul plajelor vazute direct pe locul 1, surclasand plaje din tinuturi mai calde, cu apa azurie si palmieri.

As mai recomanda si un tur cu bicicleta al celor cinci insule principale. Cum spuneam, e locul perfect in care sa iti petreci cat mai mult timp in aer liber si sa faci si cat mai multa miscare.


Cea mai placuta amintire din acest loc

Cred ca seara petrecuta la Kvalvika Beach e cea mai pretioasa amintire.

V-ati muta acolo?

Mutatul in Norvegia nu este o curiozitate sau un plan, ci s-a si intamplat in 2004. Dupa o excursie cu masina prin fiorduri, am decis ca e prea frumos ca sa nu te muti acolo, asa ca am locuit in Oslo timp de doi ani, am explorat Norvegia si altele, dupa care ne-am intors. Avem sangele prea fierbinte pentru latitudinea respectiva. Lofoten ramasese insa nebifat si ne zisese cineva ca degeaba ai fost in Norvegia daca n-ai vazut Lofoten. Ceea ce este adevarat.


Cum caracterizati localnicii, in comparatie cu alte zone din tara?

Arhipelagul masoara undeva la 1.200 km² si numarul de locuitori se ridica cam pe la 25.000.

Nu am simtit ceva specific in Lofoten versus Oslo sau alte zone, sunt la fel de amabili ca peste tot, vorbesc o engleza impecabila si sunt foarte interesati de tara din care vii. Acestia din nord au fost poate chiar mai draguti si curiosi decat cei din Oslo si datorita faptului ca nu vad romani atat de des.


Cea mai importanta recomandare pentru acest loc pe care nu o gasim intr-un ghid turistic?

Lasa-ti ghidul turistic acasa si plimba-te aiurea; oricum, in Lofoten, oriunde te-ai duce e frumos spre extraordinar de frumos. De exemplu, am descoperit un fiord minunat in spatele unor tufisuri, langa o parcare, in satucul numit Å (se pronunta “O”) si o plaja senzationala la capatul unui drumeag care nu anunta nimic spectaculos. Imi pare rau, nu poti vorbi despre Lofoten fara superlative absolute si epitete putin exagerate.

Costul estimativ al unui sejur in acest loc

Pornind de la un minimum de 2.500 euro/doua persoane, bilete de avion (Buc-Oslo, Oslo-Bodø) incluse, pentru un sejur de 5 zile.




Citeste si