Pentru cei care vor sa scape la final de saptamana de aglomeratia oraselor si sa se retraga intr-o casa de vacanta linistita, Complexul National Muzeal Astra din Sibiu vine cu o solutie care ii va atrage pe iubitorii de istorie si traditie - copii fidele ale caselor vechi de secole din toate zonele tarii.

Incepand din anul 2009 in cadrul muzeului in aer liber din Dumbrava Sibiului se organizaza un targ al caselor traditionale din Romania, cu scopul de a incuraja construirea, in zonele cu potential turistic, a caselor de locuit sau de vacanta, dupa modele arhitecturale locale.

Concret, oricine poate vizita patrimoniul Complexul National Muzeal Astra din Dumbrava Sibiului si isi poate alege un model preferat de casa traditionala, din Maramures, Bucovina, Buzau, Dobrogea, Bran, Tara Oltului, Marginimea Sibiului, Harghita, Tara Motilor si nu numai.

Mai departe, o echipa de muncitori ii va realiza o copie fidela a modelului preferat, iar intr-o perioada care variaza intre o luna si doua luni casa este predata proprietarului la rosu (fara finisaje).

Reprezentantii muzeului caracterizeaza casele ca "exemple de valori arhitectonice perfect integrate spatiului si peisajului cultural romanesc, totodata perfect adaptate necesitatilor ecologice pe care societatea viitorului le impune. Monumentele intrunesc calitati esentiale de armonie volumetrica, functionalitate practica si ingeniozitate tehnica, utilizand numai materiale naturale, locale".

Acestia incurajeaza construirea caselor cu folosirea materialelor de constructie corespunzatoare zonei de proximitate, a tehnicilor locale de constructie, izolatie si ornamentare.

Preturile pentru un imobil cu sute de ani de traditie

Costul realizarii unei astfel de case incepe de la 20.000 de euro si poate urca la cateva sute de mii de euro, in functie de suprafata si de materiale.

Pana in prezent au fost realizate patru astfel de case in diferite locuri din tara.

Materialele de constructie folosite sunt usor de procurat, fiind vorba in special despre lemn de diferite esente (brad, molid, stejar, fag), piatra si pamantul galben.

Tehnicile de constructie variaza de la impletitura de nuiele si prelucrarea manuala, pana la cununi de barne si prelucrarea cu ajutorul sistemelor tehnice preindustriale.

"Pot fi atat case de vacanta, cat si case de locuit. Au avantajul ca sunt izolate termic natural si au un consum de energie redus", sustin reprezentantii muzeului.

Un exemplu este "Casa gospodariei de preot din Stanesti, judetul Alba", care a fost descoperita in comuna Poiana Vadului si cunoscuta in literatura de specialitate sub denumirea de Casa Hanes Zamfira.

Constructia dateaza de la mijlocul secolului al XIX-lea si a fost transferata in muzeu in anul 1992 si poate fi realizata pentru suma de 20.000 euro.

Preturile nu includ costurile cu autorizatia de constructie.

Materialul de constructie folosit este piatra legata cu liant de pamant galben pentru parter, iar la exterior nu prezinta tencuiala. In interior peretii sunt nivelati cu lipitura de pamant galben.

Casa are doua nivele. La parter sunt doua incaperi cu functii diferite, una cu rol de pivnita (4,18 x 4,68 m), iar cealalta cu rol de depozit-camara (2,90 x 2,94 m). Nivelul de locuit se compune din doua incaperi, "camera buna" (5,25 x 4,53 m) si" camera de zi" (3,54 x 3,43 m).

Reprezentantii muzeului spun ca asteapta cu interes cereri din partea celor pasionati de traditie, pentru a nu lasa "sa piara astfel de monumentale etnografice, inestimabile".

Sursa foto: www.muzeulastra.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri