Romania va beneficia de fonduri europene de 1,12 miliarde euro in perioada 2014-2020 pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare, a declarat ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, potrivit Mediafax.

"In curand Ministerul Transporturilor va aproba master planul general de transport si in acest master plan pentru perioada 2014-2020 veti vedea ca exista proiecte pentru acest domeniu in valoare de 1,12 miliarde euro, ceea ce inseamna destul de mult, poate nu atat cat ne dorim, pentru a revigora aceasta componenta. Banii vor veni din fonduri europene si vor fi destinati dezvoltarii infrastructurii aeroportuare la aeroportul Henri Coanda, la Cluj, Iasi, Constanta, Tulcea si Baia Mare. Acestea sunt aeroporturile care sunt deja in proiect", a spus Manescu.

Ea a adaugat ca in mai multe aeroporturi vor fi construite terminale intermodale, iar alt proiect vizeaza dezvoltarea terminalului cargo la Cluj.

In perioada 2014-2020 vor avea prioritate la finantare aeroporturile incluse in reteaua centrala si globala TEN-T, unde se regasesc in prezent 12 din cele 16 aerogari din Romania.

Ministrul a afirmat ca pana in prezent cateva aeroporturi au reusit deja sa obtina finantari UE, dand ca exemplu unitatile de profil din Suceava si Constanta. Totodata, in procedura de evaluare pe actualul sistem POS-T se regasesc proiecte de investitii pentru aeroporturile din Iasi, Craiova si Oradea.

Ministerul Transporturilor...
Citeste si: Reparatiile vagoanelor de calatori ale CFR, amanate peste trei luni

Potrivit lui Manescu, industria transporturilor aeriene din Europa si din Romania s-a confruntat cu o serie de dificultati economice, incepand din 2008, iar evolutia ultimilor ani permite "un optimism moderat".

La nivelul UE traficul de pasageri a crescut in 2012 cu 0,7%, la 828 milioane pasageri, iar in Romania numarul de pasageri a stagnat.

La evenimentul organizat de Mediafax participa reprezentanti ai comunitatii aviatice din Romania de la directori din companii la oficiali guvernamentali si proprietari de aeronave sau piloti.

"Eu nu ma pot lauga ca sunt aviator, dar pot spune cu certitudine ca sunt un pasager fidel in primel rand al companiei Tarom, dar si al altor companii", a spus ministrul in deschiderea conferintei.

Averea nedeclarata a Ramonei...
Citeste si: Averea nedeclarata a unuia dintre cei mai longevivi eurodeputati

Manescu a adaugat ca si calitatea de pasager este foarte importanta, intrucat "ar fi pacat ca avioanele sa zboare goale".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Ce se schimba pentru Uber si Taxify dupa publicarea OUG