Hotelul Pullman din Bucuresti (fost Sofitel) va fi scos la vanzare, in ianuarie, pentru 20 de milioane de euro, pentru a acoperi o parte din datoriile World Trade Center Bucuresti (WTCB), proprietara hotelului, aflata in insolventa, scrie Mediafax.

"Hotelul Pullman va fi scos la vanzare pentru suma de 20 de milioane de euro", au declarat surse apropiate situatiei. In plus, Remus Borza, directorul Euro Insol, administratorul judiciar al World Trade Center, a declarat ca ia in calcul varianta vanzarii.

"Este prematur sa comentam o posibila vanzare a hotelului, dar planul de reorganizare poate sa prevada foarte multe masuri de recuperare a creantelor, inclusiv vanzarea de active, transferul de business sau conversia creantelor in actiuni. In orice caz, este o hotarare pe care o va lua adunarea creditorilor in primul trimestru al anului viitor", a spus Borza.

El a afirmat ca valoarea datoriilor World Trade Center se ridica la 90 de milioane de euro, cei mai mari creditori fiind Fondul Proprietatea (cu 85% din suma) si Primaria Capitalei. Fondul Proprietatea a preluat o creanta de la fosta AVAS, care la randul sau preluase datoria de la Ministerul Finantelor. Institutia garantase in 1991 un credit pe care WTCB l-a primit de la doua banci franceze dar nu l-a rambursat.

Hotelul este clasificat la patru stele, are 188 de camere si 15 apartamente. Pana in anul 2009 hotelul din apropierea Casei Presei a functionat sub brandul Sofitel, apartinand, ca si Pullman, grupului Accor, alaturi de Novotel si Ibis.

Dupa ce grupul Accord a decis ca hotelurile Sofitel din intreaga lume sa fie reclasificate la cinci stele, proprietarii unitatii de cazare din Bucuresti au hotarat ca aceasta sa ramana la patru stele si sa functioneze sub brandul Pullman.

Accor este prezent in 92 de tari si detine 3.555 de hoteluri, cu aproape 456.000 de camere. Reteaua Pullman numara peste 80 de hoteluri in Africa, America Latina, Asia-Pacific, Europa si Orientul Mijlociu.

In urma cu aproape doua decenii, mai multe companii romanesti si straine au investit aproximativ 100 de milioane de dolari intr-un complex multifunctional, care cuprinde o cladire de birouri, o galerie comerciala, un centru de conferinte si un hotel - Sofitel. World Trade Center Bucuresti (WTCB) cuprindea si un cartier de vile in nordul orasului, cunoscut sub numele Satul Francez, si un complex de agrement - Clubul Francez.

Principalii actionari ai WTCB au fost, initial, compania franceza Bouygues, firma elvetiana Debarth si fostul Bancorex, toate cu participatii putin peste 20%. In anii care au urmat, WTCB a pierdut Satul Francez si Clubul Francez, cumparate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti cu aproximativ 15 milioane de dolari.

Intre timp, printre actionarii World Trade Center au ajuns sa se numere se numere Fondul Proprietatea (19,9%, Camera de Comert a Romaniei (6,27%), Primaria Bucuresti (5,15%) si Tarom (2,6%), alaturi de Bouygues Batiment International (21,51%), Debarth SA (20,23%), Financiara SA (7,91%), Astra SA (5,78%), TC Carpati SA (3,43%) sau SIF Muntenia (2,68%).

In 2011, Mircea Ursache, care conducea atunci compania, a cerut intrarea in insolventa a firmei World Trade Center Bucuresti, pentru "a o pune la adapost" de o executare silita pentru o datorie mai veche, in valoare de 40 de milioane de euro.

Administrator judiciar a fost desemnata firma Euro Insol. World Trade Center a rulat afaceri de 39,8 milioane de lei (9,3 milioane euro) si a avut pierderi de 12,8 milioane de lei (3 milioane euro) in 2011, potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Bilantul pe 2012 nu a fost facut public.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri