"Reabilitarea patrimoniului cultural din Tombuktu este cruciala pentru populatia din Mali, pentru locuitorii orasului si pentru intreaga lume", a declarat Irina Bokova, directorul general a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO), scrie Mediafax.

Lucrarile de reconstructie, care vor fi executate de o firma de constructii locala, sub supravegherea imamului marii moschei din Djingareyber, una dintre cele trei mari moschei istorice din Tombuktu, ar trebui sa dureze o luna, a precizat UNESCO.

Proiectul a fost finantat de UNESCO si de statul Mali, cu colaborarea Andorrei, a Regatului Bahrein, a Croatiei, a republicii Mauritius si cu sprijinul logistic al Misiunii Natiunilor Unite din Mali (MINUSMA).

"Protejarea civililor inseamna, de asemenea, salvgardarea istoriei si identitatii acestora", a afirmat Albert Gerard Koenders, reprezentant special al secretarului general al Natiunilor unite si sef al MINUSMA.

Orasul Tombuktu, situat in nord-estul statului Mali, a fost un mare centru intelectual al islamului si un punct important pe traseul caravanelor care traversau liziera Saharei.

Citeste si:

In 2012, grupari islamiste inarmate, printre care Al-Qaida, Magrebul islamic (Aqmi) si Ansar Dine (Aparatorii islamului), au ocupat nordul statului Mali timp de mai multe zile, inainte de a fi alungate, incepand cu ianuarie 2013, printr-o interventie militara franceza.

Gruparile jihadiste au distrus mai ales mausoleele sfintilor musulmani, considerate lacasuri ale "idolatriei", si manuscrise de pret pastrate la Tombuktu, oras trecut pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.

Aceste mausolee, importante lacasuri de reculegere, sunt situate in oras sau in cimitire de la periferia orasului, unde adapostesc morminte impodobite cu stele funerare.

O echipa de experti mandatati de UNESCO s-a deplasat la Tombuktu, in mai si iunie, pentru o misiune de evaluare, care a ajuns la concluzia ca "distrugerile aduse patrimoniului cultural" al orasului erau "mai importante decat s-a constatat in timpul evaluarilor initiale".

"15 mausolee din Tombuktu au fost distruse, noua dintre acestea fiind inscrise pe lista patrimoniului mondial", declarase seful misiunii, Lazare Eloundou-Assomo, in timpul misiunii de evaluare din 7 iunie 2013.

Sursa foto: http://whc.unesco.org/en/list/119/