Turismul a avut anul trecut o contributie totala de 5,1% la Produsul Intern Brut, ceea ce plaseaza Romania pe locul 154 in lune, din 184 de tari, in urma Albaniei, Bulgariei, Ungariei, Cehiei si Slovaciei, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Turismului (WTTC).

Contributia totala a turismului la PIB include afacerile generate direct de aceasta activitate, precum cazare, transport, atractii, divertisment, cumparaturi, cheltuieli pentru hrana si investitii in sectorul turismului si ospitalitatii, la care se adauga venituri generate indirect, precum castigurile furnizorilor care deservesc proiecte sau facilitati din turism si cheltuielile generate in economie de angajatii din sector, scrie Mediafax.

Turismul a avut anul trecut o contributie totala de 33,1 miliarde lei (9,9 miliarde de dolari) la PIB-ul Romaniei, din care 10,5 miliarde lei (3,2 miliarde de dolari) reprezinta contributia directa, potrivit datelor WTTC.

Consiliul anticipeaza o crestere de 5,4% a contributiei totale a turismului la PIB in acest an, urmata de o rata medie de crestere de 3,8% pe an pana in 2024, la 50,8 miliarde lei.

In 2013, turismul a asigurat in mod direct in Romania 212.500 locuri de munca, iar contributia totala la piata muncii, inclusiv locurile de munca sprijinite indirect de turism, este estimata la 500.500 joburi.

Citeste si:
Corina Martin (FAPT): 90% dintre turişti vor alege destinaţii interne
Corina Martin (FAPT): 90%...

Astfel, Romania se afla pe locul 154 din 184 de tari dupa contributia turismului la PIB, iar situatia nu se va schimba prea curand, avand in vedere plasarea pe pozitia 115 in ceea ce priveste prognoza de crestere pe termen lung 2014-2024.

Anul trecut, turismul de recreere a generat 68,8% din contributia sectorului la PIB, restul de 31,2% fiind generat de turismul de business. Totodata, vizitatorii straini au generat 42,1% din afacerile din turism in 2013, fata de 57,9% turism intern.

Cu o contributie totala de 5,1% a turismului la PIB, Romania figureaza pe ultimul loc in Europa, devansata printre altele de Albania (16,7% din PIB), Bulgaria (13,3%), Ungaria (10,6%), Cehia (8,4%) si Slovacia (6%). Contributia totala a turismului la angajari plaseaza de asemenea Romania pe ultima pozitie in randul tarilor vecine si pe locul 136 in lume.

Citeste si:
Mii de turiști au ales stațiunile din Valea Prahovei pentru vacanța...
Mii de turiști au ales...
Sursa foto: Imagine Romania, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Citește și
Amenzi de 25.000 lei în Constanța, pentru nerespectarea stării de alertă
Setari Cookie-uri