Potrivi publicatiei bulgaresti Capital Daily, intre motivele economice se afla deprecierea grivnei ucrainene, cu 46%, si a rublei, cu 20%, scrie Mediafax.

Touroperatorii nu au prezentat date oficiale privind reducerea numarului de turisti, dar media este de 10%-12%, iar impactul va fi destul de mare avand in vedere ca rusii sunt cei mai numerosi vizitatori din Bulgaria, iar ucrainenii se afla pe pozitia a sasea.

"Piata rusa este in asteptare. Oamenii sunt stresati de deprecierea rublei", a declarat Valentin Iosifov, din partea companiei TUI.

Citeste si:

Pe de alta parte, in sezonul de ski a avut loc o crestere de 2% a numarului de turisti, in pofida iernii neobisnuit de calda si lipsita de zapada. Statiunile de iarna din Bulgaria au fost vizitate de 1.250.000 de turisti. Dintre acestia, numarul turcilor a crescut cu 8%, cel al sarbilor a scazut cu 10%, in timp ce numarul vizitatorilor din Rusia a ramas neschimbat fata de anul trecut.

Operatorii din sectorul de profil anticipau pentru acest an o crestere semnificativ mai mare, de 30%-40%.

Proprietarul agentiei Christian Tour din Bucuresti, Cristian Pandel, a declarat la inceputul saptamanii, ca o parte din turistii din Rusia renunta la rezervarile facute la hoteluri de 5 stele din Grecia si Turcia, pe fondul crizei din Crimeea, iar hotelierii au reactionat deja si au scazut preturile cu pana la 20%. El afirma atunci ca se asteapta la reactii similare de la hotelierii din toate pietele, de la Spania la Cipru, sau la Bulgaria.