Vacanta de Paste: cati bani vor lasa romanii in hoteluri in acest an

Proprietarii de structuri de cazare asteapta incasari de peste 28 milioane de lei in minivacanta de Paste, in crestere cu 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata un studiu al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Anul acesta, comparativ cu anul trecut, cand Pastele si 1 Mai au fost sarbatorite in zile succesive, exista o saptamana de munca intre aceste minivacante. Din cauza veniturilor in scadere, romanii sunt determinati sa aleaga intre aceste doua minivacante.

Chiar daca prognoza vremii este nefavorabila, iar resursele financiare alocate pentru petrecerea sarbatorilor de primavara din ultimii ani, s-au redus, sarbatorile pascale genereaza un flux sporit de turisti spre destinatiile turistice.

Unde merg romanii de Paste

In topul preferintelor romanilor se afla pensiunile turistice, unde sunt asteptati peste 63.000 de turisti. Din totalul de 100.000 de locuri clasificate de catre Autoritatea Nationala pentru Turism, in pensiuni si vile sunt pregatite pentru aceasta sarbatoare 75.000 de locuri, dintre care 85% sunt rezervate, pana la aceasta data. Turistii care vor sosi in pensiuni si vile vor cheltui aproximativ 18 milioane lei.

Pastele in statiunile montane

Cum vremea permite practicarea sporturilor de iarna in aceasta perioada, statiunile montane vor fi si ele solicitate de romanii dornici sa petreaca Pastele la inaltime si sa schieze. Chiar daca hotelierii au pus la dispozitie 25.000 de locuri, pentru aceasta perioada, numai 15.000 de turisti vor ajunge la munte de Paste.

Citeste si:
Rafila: Cifra de 14.000 de cazuri de infectare în România poate fi...
Alexandru Rafila: La...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

balea lac, paste, vacante

Sursa foto: Balea Lac/Shutterstock.com

Astfel, unitatile de cazare din statiunile montante vor fi ocupate in proportie de 60% din locurile disponibile, iar turistii vor cheltui, la munte, numai pentru cazare, aproximativ 3 milioane lei.

Pastele in statiunile balneare si pe Litoral

In statiunile balneare sunt asteptati sa petreaca Pastele 10.000 de turisti, numar similar cu cel din 2013. Acestia vor cheltui pentru cazare peste 2 milioane lei.

Citeste si:
Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru români până la 31...
Grecia extinde restricțiile...

Hotelierii de pe litoral se pregatesc pentru minivacanta de 1 Mai. Cu toate acestea, au pregatit un numar de 2.000 de locuri pentru petrecerea Pastelui, din care pana la aceasta data, doar 10% sunt rezervate.

Pastele in Delta Dunarii

Delta Dunarii nu este o destinatie solicitata pentru petrecerea sarbatorilor pascale, doar cei pasionati de pescuit si inedit au ales aceasta destinatie. Din cele 550 de locuri disponibile, aproximativ 50% sunt rezervate pana la aceasta data.

delta dunarii, paste, vacante

Sursa foto: Delta Dunarii/Shutterstock.com

Citeste si:
Călin Ile, FIHR: Jumătate din hotelieri vor fi obligaţi să îşi...
Călin Ile, hotelier: Jumătate...

In ultimii ani, cheltuielile au inceput sa creasca cu bugetul alocat distractiilor si meselor festive din aceasta perioada. Bugetul mediu de cheltuieli estimat pentru alte servicii, in afara de cazare si mic dejun, este de 100 de lei/zi, dar sunt asteptate incasari suplimentare de peste 21 milioane lei in perioada aceasta.

Pastele ramane totusi o sarbatoare pe care romanii o petrec in familie. Desi agentiile de turism au pus la dispozitie aproximativ 8.000 de locuri pentru destinatii externe, vremea si numarul mic de zile libere au facut ca numai 50% din locuri sa fie vandute pana la aceasta data.

Sursa foto: Familie la munte/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri