7 Mai 2014

Guvernul da liber la constructii pe litoral in sezonul estival



Guvernul a decis sa ridice restrictia pentru lucrari de constructie pe litoral, finantate din fonduri europene, valabila in prezent intre 15 mai si 15 septembrie. Astfel, constructorii sunt obligati sa respecte conditiile de protectie a turistilor, potrivit premierului Victor Ponta.

Ordonanta, care modifica Legea 597/2001 privind unele masuri de protectie si autorizare a constructiilor in zona de coasta a Marii Negre, va fi aprobata in sedinta de marti a Guvernului.

"O ordonata prin care permitem continuare lucrarilor din fonduri europene, in special in zona de litoral, acolo unde era o lege de acum cativa ani prin care, intre 15 mai si 15 septembrie, nu se lucra, dupa care venea iarna si iar nu se lucra. Avem programe cu fonduri europene unde, daca nu lucram, pierdem banii si ramanem cu santierul, nu doar in Mamaia, ci si in Eforie si in alte zone", a spus Ponta la inceputul sedintei Executivului.

El a aratat ca este un lucru extrem de important ca lucrarile aflate in executie sa fie continuate si finalizate, dar "in conditii de protectie a turistilor". Joi, dupa ce a inspectat lucrarile la diverse obiective din Mamaia, premierul Victor Ponta l-a asigurat pe primarul Constantei, Radu Mazare, ca, marti, va fi emisa o ordonanta de urgenta care va permite autoritatilor locale sa poata construi si in sezonul estival in cazul proiectelor care sunt incepute cu fonduri europene.

Mazare i-a prezentat premierului pe scurt proiectul de modernizare a statiunii Mamaia si in ce stadiu se afla acum lucrarile, cerandu-i acestuia sa se poata construi si in timpul sezonului estival, pentru ca altfel se pierd fondurile europene.

Lucrari in Mamaia

El a aratat ca a primit asigurari din partea constructorului ca o parte din lucrarile din Mamaia vor fi gata pana in 15 iunie, dar ca, daca nu va fi adoptata o ordonanta de urgenta, lucrarile trebuie intrerupte la 15 mai. In statiunea Mamaia sunt in constructie trei pasarele pietonale din metal, in forma de iaht, navod si val, care vor costa 10,5 milioane de lei.

Prima dintre acestea, cea deschisa circulatiei joi si care este in forma de iaht, se afla la trecerea de pietoni de la intrarea in Mamaia dinspre satul de vacanta. Aceasta prezinta in mod stilizat prora si catargul unui iaht, iar portiunea pietonala va fi placata cu lemn pentru a sugera puntea iahtului. Accesul dinspre satul de vacanta se va face pe scari, perpendicular pe bulevardul Mamaia, scari ce vor fi amplasate pe mijlocul aleii principale de acces in satul de vacanta, potrivit Mediafax.

Pasarela "Iaht" se afla in imediata vecinatate a punctului de plecare a telegondolei si langa Aqua Magic. Cea de-a doua pasarela, intitutala "Navod si pescarus", este construita in zona Cazino. Accesul dinspre Cazino se va face pe o rampa inclinata in forma de melc, iar accesul pe pasarela dinspre lacul Sutghiol se va face tot pe o rampa inclinata, care va pleca in curba de pe pasarela, in lungul bulevardului Mamaia, spre Navodari. La jumatatea ei, rampa va fi intoarsa cu 180 grade si va continua pana la nivelul trotuarului.

Lucrari in Mamaia

Cea de-a treia pasarela este construita in apropierea Hotelului Rex si poarta numele "Val retro". Pasarela va avea un design retro de sfarsit de secol XIX, realizat din fier forjat, care reprezinta creasta unui val inspumat. Aceasta pasarela este dedicata amplasamentului din fata hotelului Rex, ce are o vechime considerabila. Accesul se va face pe scari paralele cu bulevardul Mamaia. Astfel, scara din fata hotelului Rex va cobori spre Navodari, iar cea dinspre lacul Siutghiol va cobori spre Constanta".

Mazare sustinea ca lucrarile la cele trei pasarele vor fi incheiate la sfarsitul lunii noiembrie, reprezentantii Primariei dorind ca inaugurarea lor sa aiba loc in 1 decembrie. Lucrarile sunt realizate cu fonduri europene, valoarea totala a proiectului este de 10,5 milioane de lei, contributia Uniunii Europene fiind de aproape 7 milioane de lei.

Pasarelele au fost proiectate de catre arhitectul Vlad Pelin, iar antreprenorul general al lucrarilor este firma Polaris M Holding, subantreprenori fiind SC Mobitom SA si Flash Lighting Service SRL.



Citeste si