2 Iunie 2014

Vacanta in Ardeal, locul care se poate lua la intrecere cu Grecia, Spania, Italia sau Franta



Liviu Oprea, manager la Bacania cu suflet, povesteste cititorilor WALL-STREET.RO despre destinatia sa preferata de vacanta, zona Ardealului.

Destinatia preferata de vacanta

Intotdeauna ma simt bine si am o stare de beatitudine pe care nu o pot descrie usor cand ajung in nordul Ardealului, in zona Barsana – Ocna Sugatag. Nimic nu se compara cu o vacanta in aceasta parte a tarii, unde sunt atatea locuri pline de istorie si atatea lucruri frumoase de vazut. Pot spune ca aceasta zona a Romaniei se poate lua oricand la intrecere si iesi invingatoare cu multe zone turistice straine din Grecia, Spania, Italia sau Franta.


Trei motive pentru care ar trebui sa mergem in aceasta destinati

Sunt atatea motive pentru care ar trebui sa mergem sa vizitam aceasta parte a tarii, incat mi se pare greu sa ma rezum doar la trei. Oamenii locului, obiceiurile pe care le au si le impart cu turistii, mancarurile lor pregatite cu dragoste, conform traditiei, frumusetea peisajelor, elementele arhitecturale care dau o nota aparte acestor locuri (cum sunt portile din lemn sculptat), puritatea aerului... toate iti incarca bateriile cand vii aici cat pentru un an intreg.

Cea mai buna perioada in care putem vizita locul acesta

Pana in acest moment nu am avut ocazia sa merg in aceasta parte a tarii si iarna. Recomand o vacanta aici pe timp de vara, insa cred ca nu trebuie ocolita nici iarna. Eu, personal, imi doresc foarte mult sa ajung aici in timpul sarbatorilor de iarna si sa vad, pe viu, cum arata aceste locuri incarcate de zapada si cum merg oamenii la colindat in straiele lor traditionale.


Top 3 must see sau must do in aceste locur

Pentru cei are nu au mult timp la dispozitie, le recomand cu caldura sa viziteze macar Manastirea Barsana, Cimitirul Vesel, Mocanita si zona Negresti-Oas.

Cel mai bun restaurant din zona

Pensiunea Fratii Pasca.

Felul de mancare specific zonei care v-a placut

Mamaliga cu branza si jumari in straturi, insotita de horinca de pruna.

Foto: Mamaliga cu branza, Shutterstock


Cea mai placuta amintire din acest loc

Fara discutie, ineditul Cimitir Vesel din Sapanta.

V-ati muta acolo?

Cu siguranta da, pentru linistea locului, pentru calmul cu care trece timpul.

Cum caracterizati localnicii, in comparatie cu alte zone din tara

Localnicii sunt foarte ospitalieri si foarte deschisi, acestia te surprind prin caldura si sinceritatea lor debordanta.


Cea mai importanta recomandare pentru acest loc pe care nu o gasim intr-un ghid turistic?

Drumul care leaga comunele Budesti si Cavnic are o portiune in care coboara destul de vizibil. Daca opresti masina si o lasi libera, fara frane si fara motor, ai o surpriza care-ti contrariaza toate simturile si perceptiile: masina, in loc sa coboare cum te astepti, se misca singura, urcand panta! Inca nu se stie daca este o iluzie optica sau un fenomen paranormal.

Costul estimativ al unui sejur in acest loc

Fara sa socotesti drumul, te costa aproximativ o suta de lei pe zi de persoana pentru cazare si trei mese copioase.




Citeste si