Publicatia britanica Daily Mail detaliaza, intr-un articol, istoria Castelului Bran din Romania, pe care il descrie ca fiind o destinatie fantastica pentru iubitorii de vampiri din intreaga lume si "un edificiu misterios si frumos", adaugand ca turistii vor descoperi totodata ca Dracula nu a existat.

"Castelul Bran, care este pozitionat pe un varf de colina de langa Brasov, in centrul Romaniei, a fost strans legat de Contele Dracula. Construit la inceputul secolului al XIV-lea, castelul este deschis publicului, vizitatorii avand posibilitatea sa cerceteze camerele care scartaie si pasajele intunecate", scriu jurnalistii britanici, intr-un articol publicat pe dailymail.co.uk, informeaza Mediafax.

Potrivit publicatiei britanice, turistii cu o vedere agera vor descoperi insa ca Dracula nu a existat. Faimosul vampir a fost creat de romancierul irlandez Bram Stoker in volumul sau emblematic "Dracula", publicat in 1897. Pe de alta parte, Stoker nu a vizitat niciodata Romania. Dracula este un conte transilvan, stapan al unui castel ridicat pe un varf de stanca inalta, de unde strajuieste valea raului serpuind prin principatul Transilvaniei. Castelul Bran este insa singurul din Transilvania care corespunde descrierii lui Bram Stoker, astfel ca lumea intreaga se refera la el ca fiind Castelul lui Dracula, mai scrie Daily Mail.

Vlad Tepes, un aristocrat ferm

Cunoscut sub numele de Vlad Tepes, "acest aristocrat ferm a fost cel care a condus Valahia, care acum se afla in Romania, in secolul al XV-lea, cel mai probabil intre 1456 si 1462, o perioada in care regiunea era sub ocupatie otomana", scrie Daily Mail. Totodata, publicatia precizeaza ca Vlad, un membru al casei Draculesti, si-a castigat reputatia ca urmare a executiilor frecvente prin tragere in teapa pe care le ordona. Unii istorici afirma ca Vlad al III-lea a fost capturat de regele maghiar Matei Corvin in 1462, fiind transferat la aceasta fortareata, unde a stat doua luni in inchisoarea subtereana. Acesta este si unul dintre motivele pentru care actualii proprietari ai Castelului Bran il promoveaza ca fiind "Casa lui Dracula", mai spune Daily Mail.

De asemenea, istoricii sustin ca proprietatea prezinta o asemanare notabila cu cea a cetatii terifiante de pe deal, descrisa atat de tulburator in romanul lui Stoker. Desi recunosc faptul ca Stoker nu a calatorit in Romania, inainte sau dupa ce a scris capodopera in care vorbeste despre Dracula, proprietarii afirma ca "descrierea imaginara a Castelului lui Dracula, asa cum apare el in gravura tiparita in prima editie a romanului «Dracula», este izbitor de asemanatoare cu cea a Castelului Bran", remarca Daily Mail. Castelul Bran atrage in fiecare an aproximativ jumatate de milion de turisti. Cei care vor vizita fortareata vor descoperi un frumos edificiu, chiar daca are sau nu legatura cu vampiri, mai spune Daily Mail.

Citeste si:
Arabia Saudita, catre turisti: Daca nu respecta decenta, amendati
Arabia Saudita, catre...

Asocierea cu Dracula, un magnet pentru turisti

Publicatia britanica mai afirma ca multe dintre camerele castelului sunt amenajate cu mobila si corpuri de iluminat cumparate de regina Maria, o iubitoare si o colectionara de arta, ultima regina consorta a Romaniei, la inceputul secolului al XX-lea. Castelul Bran, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania. El atrage turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu numele lui Dracula - faima ce i se trage de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker.

In 1920, Consiliul orasenesc Brasov a donat castelul reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia ei la infaptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat si l-a lasat mostenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, fiind abandonat si devastat. Castelul s-a deschis in 1956, fiind partial amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala. In 1987, castelul a intrat in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993.
Castelul Bran a fost retrocedat in mai 2006 proprietarului de drept, Dominic de Habsburg. Castelul Bran a trecut oficial in proprietatea lui Dominic de Habsburg in 2009, dupa ce reprezentantii Muzeului Bran si ai Casei de Habsburg au semnat procesul-verbal de predare-primire a obiectivului turistic.

Arhiducele Dominic de Habsburg si surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, proprietarii Castelului Bran, au redeschis oficial, pe 1 iunie 2009, monumentul istoric, pe care Ministerul Turismului l-a promovat in continuare ca pe o importanta atractie turistica a Romaniei. In luna mai a acestui an, publicatia britanica The Telegraph a scris ca proprietarii Castelului Bran l-au scos la vanzare, insa avocatii lui Dominic de Habsburg au negat acest lucru.

Castelul Bran este unul dintre cele mai vizitate complexe muzeale din Romania. In 2013, Castelul Bran a inregistrat peste 490.000 de vizitatori, dupa cum a declarat, in decembrie, Alexandru Priscu, directorul Castelului Bran. Strainii au reprezentat 68% din numarul total al vizitatorilor Castelului Bran, in timp ce vizitatorii romani au reprezentat 32%.

Citeste si:
O insula din Grecia, evacuata din cauza incendiilor
Doua localitati din insula...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Ninsori in mai multe judete din tara