La final, plajele de pe litoral vor avea o suprafata mai mare cu 55 de hectare, fiecare lot fiind latit cu minimum 100 si maximum 150 de metri. Schimbarea va fi uriasa - in momentul de fata multe plaje din Constanta aproape au disparut iar, la Eforie, plaja e rareori mai lata de 20 de metri.

Ritmul de degradare al zonelor de coasta e foarte accelerat, in Mamaia, media anuala de erodare e de doi - trei metri pe an. In lipsa unor masuri de protectie, in urmatorii 20 de ani, apele marii vor inainta cu cel putin 40 de metri. O cercetare realizata intre 2005-2007 a ajuns la concluzia ca majoritatea plajelor romanesti sunt in aceeasi situatie si risca sa dispara in decursul a doua decenii.

Valoarea totala a proiectului pentru aceste zone e de 145 de milioane de euro. Banii nu vin de la buget ci din fonduri europene nerambursabile. Termenul de finalizare al proiectului e noiembrie 2015, dupa care Administratia Bazinala de Apa Dobrogea va aplica pentru un nou proiect de mediu. Urmatoarele vizate sunt plajele din sudul litoralului, de la Eforie pana la 2 Mai, si, in nord.

Cei mai multi hotelieri de la malul Marii Negre prevad o crestere a numarului de turisti si un an mai bun decat 2013. Unii dintre ei incearca sa-i faca pe romani sa nu mai treaca in Bulgaria si ii atrag astfel cu pachete all inclusive de la 200 de lei/camera.