"Securitatea pasagerilor nostri si a echipajelor este prioritatea noastra. Am incetat, prin urmare, survolarea Irakului incepand de vineri", a explicat o purtatoare de cuvant a grupului franco-olandez, confirmand informatiile din presa. Pana saptamana trecuta, avioanele evitau sa survoleze doar anumite zone ale tarii, potrivit Mediafax.

Emirates a anuntat de asemenea luni, intr-un articol din Times, ca peste o saptamana sau zece zile compania va incepe sa evite spatiul aerian irakian, care se afla pe ruta cea mai directa intre Dubai si Europa.

Aceste decizii intervin dupa ce un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care efectua cursa Amsterdam-Kuala Lumpur cu 298 de persoane la bord, a fost doborat la 17 iulie, in estul Ucrainei, intr-o zona controlata de rebelii sustinuti de Moscova. Companiile se tem de o catastrofa similara in spatiul aerian irakian.

Irakul este afectat de o ofensiva a insurgentilor sunniti condusi de jihadistii din Statul Islamic, care controleaza din iunie zone intregi ale teritoriului. Potrivit The Times, Statele Unite ancheteaza pentru a afla daca islamistii au procurat din Siria rachete capabile sa doboare un avion civil.