Numarul turistilor care se pot caza pe litoral, in structuri clasificate sau la negru, nu poate depasi 150.000, sustin patronatele din turism, care dezmint astfel informatiile vehiculate in media, potrivit carora in weekend-ul trecut au fost in statiunile de la malul marii circa 250.000 de turisti.

In baza de date a Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) sunt intregistrate un numar de 101.610 locuri de cazare pe litoral, inclusiv cele din orasul Constanta. In plus, reprezentantii autoritatii au notificat, anul trecut, peste 850 de structuri de cazare neclasificate din judetul Constanta, care se promovau in mediul online.

"De asemenea, se afla in curs de clasificare, cu documentatie depusa la ANT, un numar de 114 structuri de cazare in judetul Constanta", a declarat Razvan Filipescu, presedintele ANT.

Pe litoral sunt mai putin de 97.500 de locuri clasificate in statiuni si putin peste 4.000 in Constanta, conform site-ului ANT, spune Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). In aceste locuri, a adaugat el, sunt incluse si campinguri, vile si locuri in alte localitati din judet, care nu au legatura cu litoralul.

"Verificand site-urile de promovare semilegale/ilegale, am ajuns la concluzia ca mai sunt inca aproximativ 800 de locatii neclasificate. Daca acestea au zece camere, inseamna inca 16.000 de locuri. Cu bunavointa, putem aproxima 120.000 de locuri de cazare pe tot litoralul. Pe langa acestia, mai avem casele de vacanta, apartamentele din Mamaia, Navodari, Eforie etc. Aici nu cred ca pot fi mai mult de 20.000 de locuri de cazare, plus cazarile in casele localnicilor. In total, pe litoral, cu multa bunavointa, putem avea 150.000 de locuri, dintre care 50.000 neclasificate", crede Raducan.

Un numar de 250.000 de turisti, cum s-a vehiculat saptamana trecuta in media, n-au unde sa doarma pe litoral.

El atrage atentia ca asta nu inseamna ca sunt toate cele 150.000 de locuri sunt functionale si, mai ales, ocupate. La randul lui, Alin Burcea, vicepresedintele ANAT, nu crede ca pe litoral au loc mai mult de 150.000 de turisti, adunandu-i si pe cei care se cazeaza la negru.

"Un numar de 250.000 de turisti, cum s-a vehiculat saptamana trecuta in media, n-au unde sa doarma pe litoral. Cu tot cu cazarile la negru, pe litoral incap cel mult 150.000 de persoane", a afirmat Burcea, citat de Mediafax.

Unii hotelieri se plang ca stirile care anunta ca pe litoral nu mai ai loc sa arunci un ac le dauneaza, pentru ca sunt turisti care nu mai vin la mare de teama ca nu mai gasesc locuri.

"Mai mult rau decat ni se face acum, cu aceste informatii aruncate in piata, ni s-ar face doar daca s-ar spune ca hotelurile sunt inchise. In tot sudul litoralului nu exista nicio statiune unde sa nu fie hoteluri care mai au locuri libere chiar si in cel mai aglomerat weekend", a declarat pentru Lucian Stanciu, directorul comercial al lantului Unita, care detine opt hoteluri pe litoral.

La inceput de sezon se spunea ca Mamaia este plina, dar in statiune, in luna mai, erau doar doi oameni si un caine.

El a adaugat ca "fizic", 200.000 sau 250.000 de turisti nu pot incapea in structurile de cazare de la mare. "Pe litoral au loc cel mult 150.000 de oameni. Nu stiu cine are interes sa apara aceste cifre astronomice, dar noua, hotelierilor, ne dauneaza. La inceput de sezon se spunea ca Mamaia este plina, dar in statiune, in luna mai, erau doar doi oameni si un caine. Cand spui ca sunt pline si ca nu mai sunt locuri, ii tai avantul celui care vrea sa ajunga la mare in ultimul moment", a mai spus Stanciu.

Ion Danut Juganaru, directorul general al Camerei de Comert si Industrie Constanta, spune ca unele statistici apartin Politiei Constanta, care nu are insa mijloacele necesare sa numere turistii.

"Ei numara masinile care trec si le inmultesc cu un numar de persoane. Asa ajungem la situatii aberante, cum ar fi in cazul Costinestiului, unde sunt 12.000 de locuri, dar sunt anuntati peste 50.000 de turisti. Toata nebunia asta, cu 250.000 de turisti pe weekend, ii poate speria pe cei care vor sa meraga la mare", a explicat Juganaru.

Din datele ANT, la Costinesti sunt mai putin de 12.000 de locuri, la Mamaia, 21.532, la Neptun - 9.147, la Navodari - 8.720, la Vama Veche - 1.036, la Eforie Nord si Eforie Sud, aproape 20.000, iar la Saturn - 5.425. In total, 101.610 locuri de cazare in structurile clasificate, incluzandu-le si pe cele 4.062 din orasul Constanta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri