La inaugurarea noii piste a Aeroportului Iasi, care a avut loc joi, au fost prezenti ministrului Transporturilor, Ioan Rus, si mai multi oficiali locali, iar la festivitati au asistat peste o mie de persoane. Directorul aeroportului a citit, in discursul sau, un mesaj transmis din penitenciar de Relu Fenechiu.

Festivitatea de inaugurare a noii piste a Aeroportului Iasi s-a desfasurat pe pista veche, unde a fost instalat un cort urias, participantii la eveniment asistand si la aterizarea cursei Tarom Roma-Iasi. La festivitate, la care au asistat peste o mie de persoane, au participat si ministrul Transporturilor, Ioan Rus, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, primarul Gheorghe Nichita, parlamentari si sefi de institutii din Iasi. De asemenea, la ceremonie au fost prezenti prim-vicepresedintele PDL Mihai Razvan Ungureanu si Simona Man, presedinte al PPDD, informeaza Mediafax.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a spus in discursul sau ca Romania nu poate fi legata de Uniunea Europeana cu lanturi, ci prin infrastructura, el adaugand ca ”provinciile romanesti sunt unite, dar nu sunt integrate”. ”Dezvoltarea Iasiului inseamna dezvoltarea Moldovei, iar dezvoltarea Moldovei inseamna dezvoltarea Romaniei. Ma bucur ca iesenii au inteles ca mamele noastre nu ne-au facut nici pesedisti, nici liberali, nici democrat-liberali, ci romani si majoritari ortodocsi. Noi trebuie sa invatam sa gandim pentru Romania, nu cu patima politica”, a afirmat ministrul Transporturilor.

La randul sau, presedintele CJ Iasi, Cristian Adomnitei, a spus ca bucuria Iasiului legata de modernizarea aeroportului nu ar trebui sa insemne tristetea Sucevei si a Bacaului, orase, care la randul lor, dispun de aeroporturi. ”Aeroportul din Iasi, alaturi de cele din Suceava si Bacau, constituie pilonii pe care trebuie sa se dezvolte intreaga regiune. Fara aeroport nu aveam sansa dezvoltarii”, a afirmat Adomnitei.

El a spus ca principala solicitare a investitorilor ieseni la adresa Guvernului este realizarea autostrazii Iasi-Targu Mures. Directorul Aeroportului Iasi, Marius Bodea, a spus, la festivitate, ca lucrarile la noua pista s-au desfasurat fara sincope, investitia fiind terminata cu aproape un an mai devreme fata de termenul stabilit prin contract cu constructorii.

”Sunt trei milioane de metri cubi de pamant excavati. S-a lucrat pe teren minat, pentru ca s-a gasit munitie. Ii multumesc lui Relu Fenechiu, parintele acestui proiect”, a spus Marius Bodea. De altfel, directorul Aeroportului Iasi a citit un mesaj adresat de Relu Fenechiu, incarcerat in Penitenciarul Iasi, unde isi ispaseste pedeapsa de cinci ani de inchisoare in dosarul "Transformatorul".

In mesajul transmis la inaugurarea investitiei, fostul ministru al Transporturilor aminteste ca a pus presiune pe toate guvernele de dupa 2004 pentru realizarea investitiei. Festivitatea a durat doua ore, in cadrul ceremoniei fiind inclusa si o slujba de sfintire a noii piste, oficiata de mitropolitul Moldovei si Bucovinei IPS Teofan si de episcopul romano-catolic Petru Gherghel.

Restul lucrarii, finalizare in luna noiembrie

Noua pista de aterizare-decolare a Aeroportului International Iasi, realizata de UTI Grup in asociere cu Max Bogl locale Romania si Vega '93, are o lungime totala de 2.400 de meteri, iar joi au fost inaugurati primii 2.150 de metri, urmand ca pana in noiembrie sa fie finalizata intreaga lucrare. Aceasta lucrare face parte din programul de dezvoltare si modernizare a Aeroportului Iasi, care cuprinde, pe langa constructia pistei, extinderea parcarii aeronavelor si constructia unui nou terminal de pasageri.

Proiectul beneficiaza de finantare europeana in valoare totala de 56,7 milioane de euro. Lucrarile la noua pista flexibila de la aeroportul Iasi au inceput in 7 august 2013, iar lucrarile au inclus realizarea pistei de decolare - aterizare, a caii de rulare, extinderea platformei si a drumului perimetral, precum si instalatia de balizaj.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri