13 Martie 2015

Delta Dunarii are de la UE 1 MLD. euro pentru dezvoltare: Vom fi in stare sa cheltuim fondurile?



Delta Dunarii are alocat in bugetul 2014-2020 al UE fonduri de un miliard de euro pentru dezvoltarea infrastructurii si turismului si pastrarea biodiversitatii, a spus Victor Ponta in deschiderea Targului de turism de la Romexpo.

"Am - si recunosc - un proiect special pentru ceea ce consider una dintre cele mai mari comori, nu doar ale Romaniei, ci ale lumii: Delta Dunarii. In alocarea bugetara 2014-2020 pentru Romania, un miliard de euro este prevazut pentru zona Deltei Dunarii. Sa dea Dumnezeu ca toti cei care sunt beneficiari, publici si privati, sa cheltuie acel miliard de euro pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru pastrarea biodiversitatii si dezvoltarea turismului in Delta Dunarii", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta si comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu, au avut o intalnire, joi, la Palatul Victoria.

Guvernul ia in calcul infiintarea unui Oficiu de Promovare Public-Privat in Turism

Ponta a mai declarat ca guvernul ia in calcul posibilitatea infiintarii in turism a unui Oficiu de Promovare Public-Privat, dupa modelul din tari "mai destepte" ca Romania, prin care proiecte in domeniu sa fie promovate mai eficient in comparatie cu actiunile inevitabil birocratice ale administratie.

Prezent la deschiderea Targului de turism, premierul le-a spus celor prezenti ca vrea sa-si faca o "autocritica" deoarece este nemultumit ca atat Guvernul sau, cat si cel "al altora" nu au reusit, prin intermediul Autoritatii Nationale pentru Turism, dezvoltarea acestui domeniu. In consecinta, el a invitat mediul privat sa se asocieze cu Guvernul in gasirea unor solutii.

"De fiecare data a fost prea multa birocratie, de fiecare data au fost piedici, interese diferite si au ramas bani europeni necheltuiti, au legi neclare si am incercat sa inteleg daca e o problema de oameni, daca tot schimband oamenii sau daca...Realitatea este o problema de sistem si cred cu adevarat ca, pentru turism, solutia corecta nu mai este a unei autoritati nationale strict publice, guvernamentale, ci a unui parteneriat intre Guvern si zona privata. Am primit deja o propunere, o organizatie nationala pentru turism, o formula pe care tarile mai destepte decat noi au folosit-o deja, pentru ca intotdeauna zona privata in turism va fi mult mai adaptata la realitati, mult mai flexibila si mult mai capabila de promova politic decat o zona guvernamentala inevitabil birocratica si destul de lenta. Adresez un apel catre reprezentantii zonei private sa ne sprijine in acest parteneriat public-privat, iar deciziile de politici privind turismul din Romania sa nu mai fie luate de functionari guvernamentali, ci impreuna cu mediul privat, in asa fel incat sa avem cu adevarat politici eficiente", le-a spus Ponta reprezentantilor companiilor din turism, participanti la deschiderea Targului.

Seful Executivului a reluat discutia pe tema unui parteneriat intre Guvern si patronatele din domeniu inclusiv la finalul ceremoniei, in momentul in care organizatorii l-au condus la masina. "Daca o tinem la stat (noua structura-n.r), o sa fie tot timpul birocratie, sunt prost platiti...Hai sa facem una ca in Franta, ca in multe alte tari, «Oficiul de Promovare Public Privat». Deciziile le luati, dar trebuie si noi sa conlucram la partea tehnica. E ideea de la coalitie, am prins-o imediat, ca asa, cu structura de stat, nu functioneaza. Nu e vorba de oameni, am tot schimbat oameni, trebuie sa fiti voi implicati, ca, pana la urma, voi sunteti cei care stiti ce ne trebuie", le-a spus Ponta.

Acestia au precizat ca sunt foarte implicati, dar au nevoie de un cadru legislativ adecvat, si au reclamat ca au un proiect in acest sens cu care asteapta de doua luni si pe care ''l-au zapacit" in fiecare zi la minister.



Citeste si