Ministerul de Externe de la Seul a anuntat, miercuri, ca Romania si Coreea de Sud au parafat un acord pentru extinderea programului de vize, in cadrul actiunilor de intarire a cooperarii. Decizia va permite cetatenilor romani si sud-coreeni, inclusiv celor care calatoresc in scopuri de afaceri, sa stea pentru o perioada de pana la 180 de zile in cealalta tara fara a avea nevoie de viza, scrie Mediafax.

MAE sud-corean a precizat ca acordul urmeaza sa fie semnat in cursul acestui an. Potrivit Yonhap, in prezent, exceptarea de la viza se aplica doar cetatenilor romani si sud-coreeni care calatoresc in scop turistic pe o perioada de pana la 90 de zile.

Parafarea a avut loc la Seul, in cadrul unei intalniri dintre viceministrul de Externe sud-corean, Cho Tae-yong, si secretarul de stat in MAE, Carmen Burlacu. Potrivit informatiilor de pe site-ul MAE roman, conform dispozitiilor acordului semnat in decembrie 1993 si amendat prin schimbul de scrisori din mai 1996, cetatenii fiecarei tari, titulari de pasapoarte valabile, pot intra pe teritoriul celeilalte tari fara viza pentru o perioada care sa nu depaseasca 90 de zile, cu conditia de a nu desfasura activitati lucrative.

Cetatenii care intentioneaza sa stea mai mult de 90 de zile ori doresc sa desfasoare activitati lucrative trebuie sa solicite obtinerea vizei de la misiunea diplomatica a celeilalte tari. Amendarea Acordului guvernamental privind desfiintarea reciproca a vizelor este in curs de negociere.

Sursa foto: Seul, Coreea de Sud/Shutterstock.com