Aproximativ 16% dintre romani vor cheltui cel mai mult pe calatorii in tara, 14% pe activitati distractive de o zi (plaja, piscina, club, restaurant) si doar 10% vor cheltui pe calatorii in strainatate.

De asemenea, pentru vacanta de vara, romanii cheltuie aproape dublu fata de bugetul alocat vacantelor de iarna (47% vara, fata de 25%, iarna).

La nivel european, 30% dintre familiile care au raspuns la acest sondaj planuiesc cheltuieli mai mari in vacanta din aceasta vara comparativ cu anul precedent, iar 40% mentin aceleasi cheltuieli ca in vara lui 2014. In tarile din estul Europei, sumele relative alocate pentru vacanta sunt mult mai mari decat in Vest.

Est-europenii cheltuie cei mai multi bani, raportat la venituri, pentru vacante

Cu exceptia Spaniei, tarile care cheltuie cel mai mult in vacante sunt cele din estul Europei - peste media (47%) venitului disponibil.
Astfel, Estonia si Letonia se afla in topul acestei liste, cu cheltuieli de vacanta (raportat la venitul familiei) de peste 60% (Estonia - 629 de euro, Letonia - 621 de euro).

Pachetul Mobilitate 1 va...
Citeste si: Protest: Pachetul Mobilitate1 va reduce transporturile rutiere

Pe de alta parte, Danemarca si Germania dedica vacantelor de vara cele mai mici bugete (27%, respectiv 28%).

In Europa de Vest exista diferente mari intre tari cu privire la sumele aferente vacantelor din aceasta vara. O familie daneza din clasa mijlocie aloca doar 27% din venitul disponibil familiei pentru vacanta de vara, in timp ce omologii lor spanioli cheltuie aproape 55% pe calatorie, relaxare si tendinte estivale. Ocupanta locului al doilea in topul celor mai cheltuitoare tari vestice este Suedia unde procentul este de 41% (1.171 de euro).

Spaniolii dau cele mai mari sume pentru a calatori in propria tara

Calatoriile in propria tara constituie cele mai frecvente cheltuieli in Barometrul European de Vara, reprezentand o medie de 17% din venitul disponibil al unei familii. Spaniolii cheltuie cel mai mult pe calatorii in propria tara (25%), urmata de Lituania (21%) si Danemarca (20%). Suedia, Finlanda si Bulgaria ocupa locul 4, cu un procent de 19%.

La sondaj au participat 5,685 de familii din 17 tari europene. Respondentii au varste cuprinse intre 21-65 de ani (dintre care 60% sunt femei). Venitul mediu net disponibil al familiilor participante este de de 720 – 3.800 de euro.
Veniturile au fost declarate in moneda locala, iar investitia relativa pentru vara este calculata ca raport intre cheltuielile estivale si venitul disponibil al unei familii in fiecare locatie. Veniturile disponibile au fost ajustate in functie de paritatile puterii de cumparare individuale din fiecare locatie pe baza cifrelor din 2014 furnizate de Banca Mondiala.

Codrin Stefanescu: O sa facem...
Citeste si: Codrin Stefanescu: PSD da amnistia si gratierea