Pe litoralul romanesc au petrecut peste 130.000 de turisti in weekendul 18-19 iulie, cu 15% mai multi decat in aceeasi perioada din anul trecut. Ei au cheltuit pe cazare, mancare si distractie aproape 12 milioane de euro, potrivit unui studiu al FPTR.

Weekend-ul 18-19 iulie a fost cel mai aglomerat weekend petrecut pe statiunile romanesti de la malul marii, in crestere cu 35% fata de weekend-ul precedent.

Un turist aloca in medie 90 de euro pe cazare, mancare si distractie pentru doua zile. Doar pe mancare, cheltuielile au ajuns la 4,1 milioane de euro pe weekend, cazarea a costat, in total, 4,6 milioane de euro, iar pentru distractie turistii au alocat 2,8 milioane de euro, in total.

Litoralul, cea mai ieftina optiune pentru romani

"Vazute global, aceste sume par mari, insa nu este deloc asa. Practic, un turist cheltuieste, in medie, la mare, 45 de euro pe zi pe cazare, mancare si distractie, ceea ce arata ca litoralul romanesc ramane, pentru romani, cea mai ieftina optiune pentru vacanta de vara", sustine Dragos Raducan, prim-vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Sumele cheltuite pe mancare difera in functie de bugetul turistilor, dar si in functie de statiune. In statiunile din nord, unde turistii sunt mai cu dare de mana, pretul unei singure mese poate depasi 100 de lei, in functie de categoria restaurantului. Restaurantele sunt pe toate gusturile: italiene, chinezesti, libaneze, pescaresti, cu produse bio etc., iar pe plaja se pot servi de la bere la pahar pana la bauturi fine, sampanie sau cocktailuri.

In statiunile din sud, insa, unde turistii nu dispun de foarte multi bani, preturile sunt mai mici, iar acestia pot manca si cu 50 de lei pe zi. Aici sunt la mare cautare si hamsiile si preparatele din peste, dar cei mai castigati sunt turistii care au ales all inclusive sau au masa inclusa in pachetul de servicii.

"Din pacate, exista o mare discrepanta intre sumele cheltuite pe distractie in Mamaia, fata de sudul litoralului. In cluburile din nordul litoralului sunt turisti care platesc si cateva mii de euro pe o seara in club, pe cand in sud sunt foarte multi care nu aloca niciun leu pentru distractie. Pentru acestia, cea mai importanta cheltuiala este cu mancarea", a afirmat Dragos Raducan.

Pe litoralul romanesc ajung in fiecare an in jur de 1,9-2 milioane de turisti, dintre care doar 1-2% sunt straini.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri