"Eu nu cred ca astazi trebuie sa functioneze vreo unitate care sa puna in pericol siguranta cetateanului. Nici nu poate exista industria daca se mai intampla un accident. Majoritatea operatorilor din industrie nu au avizul emis. Peste 80% din operatori nu au avizul ISU. Nu suntem chiar ca la scoli, dar ne apropiem. Problema ISU nu este o problema de sponsorizare, problema ISU este o problema de cultura. Noi, ca natiune, am lasat riscul la foc pe ultimul plan si ne-a ferit Dumnezeu de nenorociri. Iar acum realizam ca de fapt nu merge asa si ca este un risc real. Haideti sa gasim resurse pentru ca, pe modelul ANAF in care s-au angajat oameni, sute de oameni, la fel are nevoie si ISU de acelasi lucru", a declarat Dragos Petrescu, presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania - HORA.

Unitatile care trebuie sa se conformeze la masurile ISU sunt unitati mai mari de 200 mp. Intrebat de wall-street.ro daca incurajeaza romanii sa mearga in restaurante care nu au avizul ISU, Dragos Petrescu a raspuns ca exista doua variante.

ISU trebuie sa capete forma si modelul departamentului ANAF.

"Avem doua optiuni astazi: inchidem 80% din restaurante, daca asta va doriti, nu este nicio problema, sau lasam sa functioneze doar acei operatori care se conformeaza normelor ISU. Nu vor fi cu totii avizati maine, pentru ca dosarele sunt depuse, dar avizul nu se poate emite. Departamentul ISU trebuie sa capete forma si modelul departamentului ANAF Antifraunda. Trebuie sa ai si sa aloci resurse si acestui departament lasat mai la coada, asa cum ai alocat cu success si s-a dovedit asta la departamentele din Ministerul de Finante. In momentul in care vom avea un departament ISU puternic, cu masini si girofaruri pe strada, atunci vom putea avea si avizare, si control la cei care nu se vor conforma. Credeti ca peste un an de zile, cu tot acest tavalug, nu o sa mai existe oameni care sa ocoleasca legea, chiar dintre antreprenori? Probabil ca da, da rei vor trebui sa fie controlati, verificati. Dar inainte de asta, trebuie ajutati sa se conformeze, nu gata, inchide toata lumea", a sustinut Dragos Petrescu, presedintele HORA.

10.000 euro, costul unui restaurant pentru masurile ISU

Din datele asociatiei, 70% din operatorii de restaurante si cluburi sunt in curs de avizare sau nu au avut aviz ISU. Un proprietar de restaurant cu o suprafata de 200 mp va trebui sa scoata din buzunar cel putin 10.000 de euro pentru a se conforma masurilor ISU. Prin urmare, cei care nu vor avea bani sa investeasca in adoptarea masurilor ISU vor iesi din piata, crede Dragos Petrescu. In plus, cine va vrea sa deschida un restaurant va trebui sa ia in calcul ca suma de 10.000 de euro va reprezenta 5%-10% mai mult la bugetul de deschidere a localului. In Romania exista 20.000 de restaurante, dar nu toate se califica pentru avizare.

Sursa foto: Fer Gregory/Shutterstock.com