"Capitala Fulgerelor", zona lovita de peste 100.000 de fulgere anual: explicatia din spatele spectaculosului fenomen

O veche zicala spune ca fulgerul nu loveste niciodata de doua ori in acelasi loc, insa locuitorii regiunii Zulia, din Venezuela, traiesc o alta realitate. O zona din apropiere este „tinta” a peste 100.000 de fulgere intr-un singur an, conform Adevarul.

Lacul Maracaibo, situat in Zulia, Venezuela, in apropierea Muntilor Anzi, este „victima” a 100.000 de fulgere anual, potrivit cercetatoarei Rachel Albrect, care conduce o documentare despre fenomen. Oamenii de stiinta de la NASA au declarat lacul „Capitala Fulgerelor”, bazandu-se pe date stranse pe parcursul a 16 ani de cercetare. „Fulgerele pica atat de des in Zulia, in zona lacului, incat pe steagul statului este desenat un fulger”, explica Albrect, al carui studiu a fost publicat recent in Bulletin of the American Meteorological Society (n.r. Buletinul Societatii Americane de Meteorologie).

Geografia din jurul lacului este motivul „petrecerii” furtunilor cu fulgere, care au loc, in medie, in 297 zile dintr-un an. Lacul, care are apa calda, se afla la poalele muntilor Anzi, iar aceste conditii favorizeaza aparitia brizelor de convergenta deasupra apei. Acestea duc la schimbari de presiune care stau la baza furtunilor cu fulgere.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Sursa foto: Denis Rozhnovsky / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Turism »Setari Cookie-uri