15 Iunie 2016

Osteria Francescana din Italia, desemnat cel mai bun restaurant din lume



Osteria Francescana (3 stele Michelin) din orasul italian Modena a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume, potrivit listei anuale World’s 50 Best Restaurants, prezentata in cadrul unei ceremonii care a avut loc luni, la New York, informeaza Reuters.

Acest restaurant italian - ocupantul locului secund in topul de anul trecut -, a depasit castigatorul din 2015, restaurantul El Celler de Can Roca din Girona (Spania), care s-a clasat in acest an pe pozitia a doua, scrie News.ro.

Restaurantul Osteria Francescana este condus de maestrul bucatar Massimo Bottura (video sus).

Lista celor mai bune 50 de restaurante din lume este alcatuita in fiecare an de editorii revistei Restaurant, incepand din 2002, si se bazeaza pe experientele personale traite in astfel de spatii gastronomice de 972 maestri bucatari, patroni de restaurante, bloggeri culinari si experti in gastronomie.

Lista Best 50 a capatat o importanta tot mai mare in ultimii ani in randul chef-ilor din lumea intreaga si a ajuns sa rivalizeze cu celebrul ghid Michelin, care atribuie stele fiecarui restaurant.

Michelin a acordat trei stele - cea mai inalta distinctie posibila - atat restaurantului Osteria Francescana, cat si restaurantului El Celler de Can Roca.

Eleven Madison Park din New York, un alt restaurant notat cu 3 stele Michelin, s-a clasat pe locul al treilea in 2016, urcand doua pozitii fata de clasamentul de anul trecut.

Restaurantu Centralk din Lima, Peru, a ocupat locul al patrulea, pentru al doilea an consecutiv. Celebrul restaurant Noma a continuat sa coboare in clasament si a pierdut doua locuri fata de topul din 2015, ajungand pe pozitia a cincea. Acest stabiliment din Copenhaga, renumit pentru prepararea revolutionara a gastronomiei nordice, a detinut titlul de cel mai bun restaurant din lume in anii 2010, 2011, 2012 si 2014.

Topul 10 al celor mai bune restaurante din lume pe anul 2016 a fost completat de restaurantele Mirazur din Menton (Franta), Mugaritz din San Sebastian (Spania), Narisawa din Tokyo (Japonia), Steirereck din Viena (Austria) si Asador Etxebarri din Axpe (Spania).

Mai mult de jumatate dintre restaurantele din top 50 se afla in Europa. Sase se afla in Statele Unite, sase in America de Sud si cinci in Asia.
Ceremonia de luni a prilejuit si atribuirea trofeelor individuale in randul maestrilor bucatari. Pierre Hermé a fost desemnat cel mai bun patiser din lume, iar Alain Passard, al carui restaurant Arpège ocupa locul al 19-lea in topul din 2016, a fost recompensat cu un premiu pentru intreaga cariera.

Dominique Crenn, care detine restaurantele Atelier Crenn si Petit Crenn in San Francisco, a fost desemnata cea mai buna femeie-bucatar din lume.



Citeste si