Vremea urata de la inceputul lui iunie a mutat, in acest an, debutul sezonului estival pe litoral, astfel ca adevarata deschidere a fost in acest weekend, cand turistii au ajuns pentru prima oara, in 2016, in numar mare la mare si s-au bucurat de atmosfera de vacanta. Chiar daca apa marii a fost rece, temperaturile din termometre au crescut in acest weekend la peste 30 de grade, iar cei care au venit in minivacanta au putut face plaja. "Acum au sosit la mare adevaratii turisti de litoral, spre deosebire de minivacanta de 1 Mai, cand cei mai multi romani au ajuns pe litoral pentru cluburi, iar multi dintre ei nici macar nu au ajuns pe plaja", a declarat Dragos Raducan, prim-vicepresedintele FPTR.

Hotelierii au pregatit in acest an pachete turistice variate, care au inclus toate tipurile de masa. Unii turisti au achizitionat pachete all inclusiv, insa multi din ei au preferat sa manance de la autoserviri. O familie a cheltuit, in medie pe zi, 100 de lei pentru masa.

Pentru oferta de Rusalii, tarifele au fost cu 30% mai scazute fata de cele din sezon. Tarifele medii au variat de la o categorie de confort la alta, incepand cu 60de lei pe noapte camera de 1*, 100 lei camera de 2*, 150 lei camera de 3* si 300 lei camera de 4*.

Citeste si:

Cele mai aglomerate au fost structurile din nordul litoralului - Mamaia si Navodari, dar foarte multi turisti au ajuns si in Vama Veche, statiune luata cu asalt si de catre cei veniti in vacanta cu cortul. Daca in statiunile din sud (Saturn, Venus, Jupiter si Neptun) au sosit mai mult familii cu copii in vacanta de Rusalii, in cele din nord, dar si in Vama Veche, au ajuns mai mult tineri, atrasi de distractie si cluburi.

Dincolo de bucuria numarului record de turisti, hotelierii de la mare se confrunta si cu probleme in acest inceput de sezon: lipsa personalului calificat, dar si faptul ca anul scolar s-a prelungit cu inca o saptamana, iar vacanta copiilor s-a micsorat, ceea ce a facut ca inceputul de sezon estival sa fie decalat cu zece zile. Din acest motiv, sezonul a ajuns acum sa fie de doar doua luni in fiecare vara.

"Proprietarii de hoteluri de pe litoral trebuie sa isi regandeasca strategia, astfel incat cele zece zile in minus din vacanta de vara sa nu le afecteze profitul. Chiar daca turismul este peste 99% privatizat, statul ramane in continuare actionar majoritar prin incasarea de taxe si impozite, care reprezinta peste 60% din cifra de afaceri a proprietarilor de hoteluri. De aceea, FPTR solicita ca autoritatile publice sa se implice mai mult si sa sustina activitatea de turism, din care incaseaza taxe si impozite, ca un actionar de buna credinta”, a declarat Mohammad Murad, presedintele FPTR.

Sursa foto: Aleksandar Todorovic / Shutterstock.com