La trei ore de Bucuresti, intr-o zona cu 800 de locuitori din Dobrogea, un roman a cumparat tot ce a vazut in jur si a conceput un sat de vacanta de 5 stele, Enisala Safari Village. Acum face zeci de mii de euro dintr-un concept nou in Romania, safari pe uscat si pe apa in locul pe care il considera "poarta de intrare in Delta Dunarii".

Acum mai bine de 15 ani, Gibi Anghelache (67 ani, in prezent) se ocupa linistit de un local in Bucuresti, Bistro Ateneu, cand clientii sai, majoritatea expati, au inceput sa-l intrebe unde pot da o fuga in weekend, altundeva decat Valea Prahovei. Dupa nenumarate astfel de intrebari, antreprenorul s-a gandit ca ar fi mai bine sa deschida el o pensiune unde sa ii atraga pe acesti expati.

enisala safari village

Sursa foto: Enisala Safari Village

"Am prospectat, am fost si spre Brasov, in Valea Dobarlaului foarte aproape de Intorsura Buzaului, care este o zona exceptionala, am fost si pe Valea Dambovitei. Dar cand am ajuns la Cetatea Enisala si am vazut panorama, am ramas inmarmurit. Este o zona senzationala, este un amestec de Maroc, Tunisia, cu dealurile pline numai de colilie si sterpe si cu profilarea Lacului Razim pe fundal", povesteste acum Gibi Anghelache, care a lucrat sapte ani in turism in Mamaia si 20 de ani ca profesor de sport si ghid de turism in Suedia.

Astfel, in 2001, a inceput sa puna bazele satului de vacanta Enisala Safari Village, dupa ce a cumparat an de an cate o casa batraneasca in satul de orgine turceasca Enisala din Dobrogea. Acum sunt patru case, una langa alta, cu un total de 16 camere, pe o suprafata total de 14.000 metri patrati pe malul Lacului Razim, poarta de intrare in Delta Dunarii.

Sursa foto: Enisala Safari Village

"In cautarile mele de a pune pe harta ceva am considerat si cred mai departe in potentialul Deltei Dunarii. A fost mai mult o alegere ca si business unde ar fi mai potrivit sa amplasez acest proiect. O casa se cumpara cu 7.000-8.000-10.000 de dolari. Sunt case batranesti pe care am inceput sa le transform, le-am schimbat sarpantele la acoperis, le-am acoperit cu stuf, le-am consolidat, pe unde chiar le-am marit, am dublat capacitatea de camere. Am cumparat cam tot ce era in jur si am creat acest sat de vacanta", spune proprietarul Enisala Safari Village, complex de pensiuni care in urma cu 7 ani a fost clasificat la 5 stele.

Apoi, Gibi Anghelache a construit un pavilion central, numit Rotonda, care este si sala de mese si sala de conferinte, o crama bizantina si un salon otoman pentru ca Enisala este un sat turcesc la orgini si a adua 4 masini Jeep si 4 barci pentru a putea face safari si pe uscat, si pe apa. Investitia totala s-a ridicat la peste 200.000 euro in conceperea satului de vacanta, unde, spune proprietarul, atmosfera este de o gospodarie taraneasca.

"Locatia este o poarta de intrare in Delta Dunarii, pentru ca traversezi lacul Razim si intri in delta. Accesul este facil, se vine cu masina si se pleaca cu ambarcatiuni. Zona arata minunat pentru ca nu exista poluare, nu exista vile, nu exista hoteluri. Nu a mai venit nimeni intre timp sa ridice pensiuni", spune Gibi Anghelache, incantat ca nu prea are concurenta in Enisala, unde in prezent mai sunt doar doua pensiuni.

Sursa foto: Captura Google Maps

Astfel, spune antreprenorul, satul sau de vacanta a inceput sa creasca ca business incet-incet datorita faptului ca turistii pot ajunge usor cu masina. Primii turisti au fost expati din Bucuresti, insa cum Enisala Safari Village a inceput sa fie cunoscut din vorba in vorba in Romania, ba chiar a ajuns si in ghiduri turistice din Germania, Franta si America, a atras si turisti din strainatate.

"La un moment dat aveam ponderea turistilor de 70% straini si 30% romani. Acum s-a inversat. Este cu circuit inchis de cand am deschis, deci nu am servit nicio bere. Daca am grupuri de 14-15-18 persoane, grup compact, atunci eu nu mai inchiriez la nimeni", spune Gibi Anghelache, care are in jur de 100 de turisti straini intre aprilie si noiembrie, cat tine deschis satul de vacanta. Cei mai multi turisti straini vin din Marea Britanie, Germania, Franta, Italia, Olanda si Polonia.

In schimb, turistii romani vin pentru relaxare, pentru safari pe uscat spre cetatile din jur, Muntii Macin, Podisul Babadag, dar si pentru safari pe apa, Sf. Gheorghe, Letea, Gura Portitei. "Caut sa exploatez la maximum capacitatile locale si de care sunt inconjurat. Acum este putin mai trepidanta activitatea. Turistii mei se plimba pe utilele din sat, saluta taranii, se duc la muzeu si biserica. Am si avut vreo 7 sau 8 nunti, si doua nunti de argint", spune Gibi Anghelache.

Sursa foto: Enisala Safari Village

O zi de cazare cu 3 mese incluse costa 60 euro/persoana, safari in Macin costa 30 euro/persoana, iar safari in Delta Dunarii costa 50 euro. Astfel, un turist cheluieste in jur de 200 de euro pe un weekend la Enisala Safari Village, pret in care intra cazarea, toate mesele si safari de 6-8 ore pe apa.

Pe langa turism de leisure, in satul de vacanta sunt organizate si workshopuri de catre companii, in general din retail, IT si mobila, dar si o tabara de engleza de trei saptamani in iulie la care participa 90 de elevi intre 8 si 14 ani si care costa 2.100 lei/elev/saptamana (transport, cazare, mese, excursii locale si activitati secundare). Astfel, Gibi Anghelache ajunge la o cifra de afaceri de 70.000 euro pe sezon cu business-ul Enisala Safari Village.

Antreprenorul nu se opreste si aici si planuieste noi investitii: vrea ca din primavara sa introduca conceptul de detoxifiere prin care sa atraga turisti care sa faca croaziere de zi cu o nava pe care a cumparat-o recent de la Giurgiu cu 10.000 euro. In plus, crede ca va investi inca pe atat pentru a o moderniza si a utila cu o masa pentru 12 persoane.

Sursa foto: Enisala Safari Village

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri