5 Octombrie 2016

Inchisoarea de minima securitate din Delta Dunarii, locul in care detinutii sunt aproape liberi



Un nou model de penitenciar ia nastere in Delta Dunarii, pe un grind asezat la granita romano-ucraineana: o inchisoare fara gratii, in care condamnatii pot umbla fara oprelisti, pot munci si pot trai la fel ca oamenii liberi. O singura piedica sta in calea evadarii: apa Dunarii. Penitenciarul e construit pe o insula, conform Adevarul.

In aceasta perioada in care sistemul penitenciar din Romania e contestat din toate partile, in care inchisorile sunt tot mai pline, iar detinutii scriu pe banda rulanta plangeri la CEDO pentru conditiile in care sunt tinuti, un grup de oameni din Norvegia si Romania incearca sa puna bazele unui nou mod de a-i trata pe cei privati de libertate: o inchisoare bazata pe ideea ca detinutii nu trebuie rupti de societate, ci trebuie tinuti intr-un spatiu care sa le faca mai usoara trecerea de la mediul inchis la libertate. Asa a aparut proiectul Grindul Tataru, un loc din Delta Dunarii inconjurat de ape si potrivit pentru o inchisoare fara gratii.

Zona are o istorie neagra, surprinsa si in versurile celebrei melodii lautaresti „La Chilia-n port“: „La Chilia, la Tataru, bate Maromet cu paru’, ah ce dureros/ La Tataru, la Chilia, bate Lungu cu franghia, ah ce dureros...“. In perimetrul Chilia Veche – Periprava au murit mii de detinuti politic, in anii ‘50. Astazi, locul incearca sa renasca si sa faca uitate aceste orori, pentru a deveni cel mai modern model de penitenciar din Romania.

Citeste articolul integral pe Adevarul.



Citeste si