Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat un ghid de calatorie pentru romanii care isi petrec sarbatorile de iarna in strainatate. Ghidul cuprinde sfaturi si informatiile necesare pentru calatoriile in tarile cele mai cautate de turistii romani: Austria, Bulgaria, Elvetia, Franta, Germania, Italia si Ungaria.

Cetatenii romani care calatoresc in scop turistic in perioada aceasta pot gasi in "Ghidul de calatorie pentru Sarbatorile de iarna” sfaturi generale de calatorie si informatii despre fiecare dintre cele sapte tari in parte, precum numerele de urgenta la care pot suna, costul vignetei, limitele de viteza, adresele consulatelor si ambasadelor sau unele reglementari vamale. Astfel, in Austria, cetatenii romanii nu au nevoie de viza pentru calatorie, iar intrarea pe teritoriul statului austriac este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate valabile, conform News.ro.

Pentru cei care calatoresc cu masina, este necesara achizitionarea vignetei, care poate fi cumparata de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinarii sau de la magazinele de difuzare a presei, iar costurile sunt cuprinse intre 8,70 de euro pentru zece zile si 84,40 de euro pentru un an. Este obligatoriu ca vigneta sa fie lipita pe parbrizul masinii, la vedere, in caz contrar turistii riscand o amenda de 120 de euro, platita pe loc. De asemenea, este obligatorie circulatia cu farurile aprinse.

In ceea ce priveste reglementarile vamale, pot fi introduse in Austriei maxim 200 de tigari, un litru de bauturi alcoolice, respectiv 50 de mililitri de parfum sau 250 de mililitri de apa de toaleta.

In Bulgaria, la intrarea si la iesirea in si din stat, turistii trebuie sa declare in scris bunurile detinute, precum si sumele de bani pe care le detin, in valoare de peste 10.000 de euro. Bijuteriile din aur sau platina si pietrele pretioase care depasesc greutatea de 60 de grame (in total) se declara si ele. In cazul metalelor pretioase neprelucrate, limita este de 37 de grame, iar cele care depasesc aceasta limita, sunt confiscate in folosul statului, potrivit legislatiei bulgare.

In Elvetia, atat la intrarea in tara, cat si pe teritoriul cantoanelor, autoritatile de frontiera pot verifica documentele care justifica scopul declarat al calatoriei, precum biletul de calatorie, dovada rezervarii cazarii la hotel si dovada detinerii unei sume suficiente de bani pentru intretinerea pe perioada sederii in Elvetia. La punctele de frontiera, autoritatile pot verifica inclusiv starea autoturismului, dar si documentele acestuia, dovada proprietatii, talonul de inmatriculare si asigurarea.

In Franta, nu este prevazuta obligativitatea anvelopelor de iarna, pentru ca precipitatiile sub forma de ninsoare nu sunt considerabile. Toate autostrazile din tara sunt supuse unei taxe de autostrada, variabila in functie de distanta si de regiune. Potrivit ghidului de calatorie, starea de urgenta instalata in urma atentatelor din 13 niembrie 2015 si a atentatului de la Nisa, din noaptea de 14 spre 15 iulie 2016, a fost prelungita pana in ianuarie 2017, astfel ca autoritatile franceze pot interzie, in anumite cazuri, circulatia persoanelor pe strazi si pot stabi zone de protectie si securitate. De asemenea, pot fi inchise, temporar, sali de spectacol si locuri de reuniuni publice.

In numeroase orase din Germania au fost delimitate zone de protectie de mediu sau zone ecologice, unde pot circula numai autovehiculele cu placheta corespunzatoare grupei de substante poluante careia ii apartine vechiculul sau care au aprobare speciala, iar nerespectarea acestei reglementari poate fi sanctionata cu amenda in valoare de 40 de euro. Eliberarea plachetelor se face la oficiile de inmatriculare a autovehiculelor sau alte insitutii autorizate sa acorde plachete, precum si la institutiile autorizate sa faca analiza gazelor de esapament. Lista oraselor in care au fost delimitate zone ecologice se gaseste in ghid.

Cardul european de asigurari sociale de sanatate sau asigurarea medicala suplimentara sunt cele care asigura accesul la ingijiri medicale. In Italia, reteaua de transport public ofera posibilitatea de a calatori cu un singur bilet pe toate liniile urbane, intr-o perioada determinata de timp (60-90 de minute), iar biletele pot fi achizitionate atat de la chioscurile de bilete, cat si de la chioscurile de ziare. Si aici, sumele peste 10.000 de euro trebuie declarate la autoritatile de frontiera italiene.

In Ungaria, accesul pe autostrada se face pe baza vignetei, care poate fi achizitionata atat de la punctele de trecere a frontierei, cat si de la benzinariile din Ungaria sau benzinariile Mol din Romania. In ceea ce priveste reglementarile vamale, acestea sunt mai permisive decat in celelalte tari, autoritatile vamale permitand introducerea unor cantitati mai mari de tigari si bauturi alcoolice.

Mai multe informatii privind regulile de circulatie pe teritoriul tarilor, reglementarile vamale si datele de contact ale consulatelor pot fi gasite in "Ghidul de calatorie pentru Sarbatorile de iarna”, de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Sursa foto: Ollyy/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri